UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-05-16 17:23

Vívás: Tóth Gergő, a Honvéd és az MTK is remekelt a hétvégén

A Törekvés SE 19 éves tőrözője, Tóth Gergő a második helyen végzett a felnőtt Európa-bajnoki válogatón, közben a Budapesti Honvéd és az MTK Budapest korosztályos párbajtőrözői nem érték be egy aranyéremmel az olimpici Grand Prix-versenyen.

Péntektől vasárnapig az utánpótláskorú vívók két helyszínen is megmutatták magukat. Az idősebb korosztályokat képviselő legjobb tőrözők a fővárosi Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett nemzetközi felnőttviadalon szerepeltek. A férfiak számára Európa-bajnoki, a nők szempontjából olimpiai válogatónak minősült az esemény.

A tőröző Tóth Gergő a második helyen végzett a felnőtt Európa-bajnoki válogatón Forrás: Törekvés SE
A tőröző Tóth Gergő a második helyen végzett a felnőtt Európa-bajnoki válogatón Forrás: Törekvés SE
Szombaton a férfimezőnyben a Törekvés SE 19 éves vívója, Tóth Gergő szerepelt a legjobban az utánpótláskorúak közül. A juniorversenyző egészen a döntőig menetelt, és csak ott szenvedett 15:10-es vereséget klubtársától, az első számú hazai tőrözőnek számító Dósa Dánieltől. A legjobb nyolc közé további három hazai juniorversenyző jutott. Machek Vince az ötödik, Szemes Gergő a hatodik, Mihályi Andor a hetedik helyen végzett. A Kondricz Kata győzelmét hozó vasárnapi női versenyben is szépen helytálltak a fiatalok. A juniorok közül Nekifor Erika a hatodik, Zsoldosi Karolina a nyolcadik helyet megszerezve képviselte az utánpótlást a negyeddöntőben.
A serdülők között Nébald Franciska bizonyult a legjobbnak  Békéscsabán Forrás: mtk.hu
A serdülők között Nébald Franciska bizonyult a legjobbnak Békéscsabán Forrás: mtk.hu
Közben a párbajtőrözők gyermek-, újonc- és serdülőkorosztálya Békéscsabán szerepelt olimpici Grand Prix-versenyen. A legfiatalabbak, azaz a „gyermekek” pénteki megméretésén a Budapesti Honvéd növendékei bizonyultak a legjobbnak. A fiúk között Kiss Donát Lőrinc lett a győztes, miután a döntőben 10:9-re nyert az Alba Régia Vívóakadémia színeiben induló Salamon Bálint, a lányok között pedig Szilárd Anna mutatkozott egy picivel jobbnak (10:9) a fináléban a BVSC-s Hutás Olgával szemben. Szombaton az újoncok fiúversenyében Antal Máté Botond újabb aranyat nyert a Honvédnak. A döntőben a BVSC-s Szörfi Domiciánt győzte le 15:6-ra. De hogy zuglóiakat is lássunk a dobogó legfelső fokán, arról Porkoláb Evelin gondoskodott. A fináléban Varga Flóra Luca (SZVSZSE) kapott ki tőle 15:11 arányban. A vasárnapi serdülőküzdelmekben már az MTK Budapest dominált és mindkét nem viadalán első helyet érdemelt ki. Balázs Bence a fiúdöntőben 15:13-ra nyert a BHSE-nek ezüstérmet szállító Pelle Domonkos ellen, míg a lányok között Nébald Franciska menetelt végig az egyenes kieséses szakaszon. Az utolsó mérkőzését a kupa magasba emelése előtt Gachályi Gréta (AVA) ellen vívta meg 15:12-es sikerrel. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.