UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-05-18 19:19

Kézilabda: Penszki Gergely irányítja a serdülő leányválogatottat, az első edzőtáboron már túl is van a társaság

A Vasas napokban élvonalba jutott felnőtt női kézilabdacsapatának trénere lett a serdülő leányválogatott szövetségi edzője. Azt mondja, olyan felkérést kapott, amelyre nem lehet nemet mondani.

Az elmúlt években korábban nem látott sikereket ért el a leány kézilabda-utánpótlás, ha tényleg csak a legnagyobb sikereket említjük, akkor is egy világ- és két Európa-bajnoki címre emlékezhetünk. S mindenki abban bízik, hogy ha a koronavírus-járvány végeztével lesznek végre világversenyek, ismét a legjobbak között lesznek a mieink. Ezeket a sikereket alapozhatják meg jelenleg is a serdülőválogatottban, amelyben a kiválasztási feladatok az elsődlegesek. Az idén pedig Penszki Gergely személyében új szövetségi edzőt neveztek ki a korosztály élre.

Penszki Gergely, Pigniczki Krisztina és Zsiga Gyula a serdülő leányválogatott edzőtáborában Forrás: MKSZ
Penszki Gergely, Pigniczki Krisztina és Zsiga Gyula a serdülő leányválogatott edzőtáborában Forrás: MKSZ
„Egy olyan felkérést kaptam Zsiga Gyula utánpótlás-fejlesztési igazgatótól, amin nem illik és nem is kell sokat gondolkozni. Ha a nemzeti csapathoz hívnak valakit, kötelező elvállalni a feladatot. Szerencsére az enyhítésekkel tudtunk találkozni a csapattal, áprilisban megnéztük három csoportra osztva a hatvan fős keretet, ebből szűkítettünk arra a huszonnyolc játékosra, akikkel júniusban, a következő válogatott héten együtt fogunk dolgozni.” A fiú korosztályos strandkéziválogatottat irányító szakvezető – aki a napokban a Vasas női felnőttcsapatával feljutott az NB I-be – Pigniczki Krisztinával és Pastrovics Melindával alkotja a szakmai stábot a 2006-os és 2007-es születésűek válogatottjában. Az első, tavaszi összetartáson elégedettek voltak a látottakkal. „Az egész éves kiválasztási folyamatban részt vettem már, ezért nagyjából ismertem a játékosokat. Egyéni technikai szintet mértünk, ezen kívül páros, hármas kapcsolatokból és persze mérkőzésjátékból szedtük össze az információkat. Nehezíti a feladatot, hogy leállt a korosztályos bajnokság, ezért nagyon eltérő edzettségi állapotban vannak a fiatalok. Hosszú út előtt áll ez az egyébként egészen tehetséges társaság, a hozzáállásuk kifogástalan volt, látszott, mennyire szeretnének a válogatotthoz tartozni.” Az ősszel pedig az első nemzetközi mérkőzésein is áteshet a csapat. „A nyáron folytatjuk a munkát a még mindig nagyon bő kerettel, amely természetesen teljesen nyílt, bármikor be lehet kerülni. Ősszel következik még két válogatott hét, a második után pedig már egy négycsapatos nemzetközi torna vár ránk.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.