- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tollaslabda: sikeresen haladnak a megkezdett úton a debreceni szakosztály növendékei

Nincs könnyű dolguk a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ifjú tollaslabdázóinak, ha meg akarják ütni a „városi színvonalat”, hiszen az elődök igen magasra tették a mércét. A szakosztály az ország legeredményesebb csapatainak egyike a magyar bajnokságokat tekintve, a sikerek mögött pedig az edzők magas színvonalú, lelkiismeretes munkája áll.

„Borbély Sándornak a tevékenységét dicséri, hogy ilyen szintű tollaslabda alakult ki Debrecenben. Az ő elszántságának, elhivatottságának köszönhető a sportiskolai keret kialakítása is. És hogy mi miatt lettünk az egyik legsikeresebb szakosztály? Erre recept nincs, abban viszont hiszek, hogy a módszeres, kemény munka meghozza a fiatalok esetében a gyümölcsét” – meséli Mátyus Tibor, aki nem csak a DSC-DSI-ben, hanem a válogatottal is dolgozik.

A debreceni edzőknek határozott elképzeléseik vannak a felkészítésről, az alapelveik mellett pedig minden játékosuk képzésénél kitartanak.

Jobbról balra, a pódium előtt: Orosz Tekla, Vetor Tánya Tamara, Vetor Nikol Szabina, Tóth Kristóf  Forrás: Debreceni Tollaslabda Club [1]

A pódium előtt (balról): Orosz Tekla, Vetor Tánya Tamara, Vetor Nikol Szabina, Tóth Kristóf  •  Forrás: Debreceni Tollaslabda Club

„Sanyi bácsival és a mostani kollégámmal, Mester Józseffel megegyezik az elképzelésünk: a fiatalok esetében igyekszünk a technika elsajátítására helyezni a hangsúlyt, ha pedig abban hamar magas szintet érnek el a sportolóink, a későbbiekben nagyobb figyelmet tudnak szentelni a fizikai terhelésre.”

Az eredmények azt bizonyítják, működik a metódus: a műhelyből évtizedek óta a hazai versenyeken meghatározó szerepet játszó tollaslabdázók kerülnek ki.

„Az elmúlt huszonegy év felnőtt magyar bajnokából húsz aktuálisan vagy korábban debreceni sportiskolás volt – ez ügyben kizárólag a tavalyi év volt kivétel – magyarázza Mátyus. – Szerencsére az jellemzi a szakosztályt, hogy hosszú éveken át tudjuk tartani ezt a szintet, felnőttkorban is eredményesek lesznek a játékosok.”

A klub egyik legnagyobb reménysége Tóth Kristóf, aki nemcsak a saját korosztályában, hanem az idősebbek között is bizonyított, halmozva az országos első helyezéseket. Az év elején pedig az első, várva várt felnőttsiker is eljött a fiatal számára a ceglédi Living Sport-kupán.

Forrás: Debreceni Tollaslabda Club [2]

 •  Forrás: Debreceni Tollaslabda Club

„Sokan gondolták azt, hogy megnyerhetem, engem viszont meglepett a végeredmény. Úgy vágtam bele, hogy kiadom magamból a maximumot, és meglátjuk, mire lesz elég; ez szerencsére aranyérmet ért – emlékszik vissza az eseményre a 17 éves tollaslabdázó. – A verseny végére sem az energiámból, sem a levegőmből nem maradt sok.”

Szintén a szakosztályt erősíti a korosztályos Európa-bajnokságot is megjárt, 16 éves Orosz Tekla, aki korábbi súlyos sérülése miatt hosszú kihagyásra kényszerült. A sikeres rehabilitáció után azonban már teljes gőzzel készül a közelgő eseményekre.

„Nagyon vártam a visszatérést. A sérülésem előtt jó formában voltam, több fontos tornát is sikerült megnyernem. Talán a legjobban a győzelem érzése hiányzott a hosszú kihagyás alatt. Megterhelő volt a rehabilitáció, illetve az, hogy az elején messze nem olyan állapotban állhattam pályára, mint korábban. Szerencsére újra százszázalékosnak érzem magam” – fogalmazza meg a sérülés okozta nehézségeket Tekla.

Egy biztos: jó úton járnak a növendékek, amire bizonyíték a múlt hét végén rendezett U13-as és U19-es magyar bajnokságon begyűjtött hat debreceni érem is.

A DSC-SI dobogós helyezései az U19-es magyar bajnokságon:
Fiúk. Egyes: 3. Tóth Kristóf.
Leányok. Egyes: 1. Vetor Tánya Tamara. Páros: 1. Vetor Nikol Szabina, Mészáros Petra (Hajdú TSE); 2. Orosz Tekla, Vetor Tánya Tamara
Vegyes páros: 1. Vetor Nikol Szabina, Kígyós Keán (Hajdú TSE); 3. Vetor Tánya Tamara, Tóth Kristóf

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.