UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-05-24 17:51

Sportlövészet: Dénes Eszter a hatodik – a 18 éves Muller a légpuskás Európa-bajnok

A 20 éves Dénes Eszter a hatodik helyen zárt az eszéki Európa-bajnokság női légpuskás döntőjében, ez az eredmény pedig kevésnek bizonyult az olimpiai kvóta megszerzéséhez; az aranyérem a 18 éves Oceanne Marianne Muller nyakába került.

Hétfő délután Péni István elképesztően izgalmas „végjátékban”, szétlövés után szerzett aranyérmet az eszéki sportlövő Európa-bajnokság légpuskás versenyében, ezzel magyar szempontból tökéletes alaphangot adott a felnőtt-kontinensviadalnak. Ez azért is jött jól, mert a még juniorkorú UTE-s klubtársa, a 20 éves Dénes Eszter őt követően volt érdekelt ugyanezen versenyszám női döntőjében.

Dénes Eszter a hatodik helyen zárt az Eb légpuskás döntőjében Fotó: Dömötör Csaba
Dénes Eszter a hatodik helyen zárt az Eb légpuskás döntőjében Fotó: Dömötör Csaba
A névnapos kiválóság a 10 méteres szám alapversenyében 629.4 körrel köszöntette fel magát, és az ötödik helyen jutott a délutáni nyolcas fináléba. Eszternek azért is szurkoltunk nagyon a 93 fős selejtezőben, hogy a legjobb nyolc közé kerüljön, mert így megmaradt az esélye az egyik olimpiai kvóta megszerzésére a kiosztásra váró kettőből. Közben pedig azt is figyeltük, hogy kik ellen kell lőállásba lépnie a döntőben, hiszen akinek már van kvótája, az kiesik a kvalifikációs különversenyből. A döntő mezőnyéből a szlovén Dvorsak, a norvég Duestad és a két orosz, Galasina, valamint Karimova már jegyet váltott Tokióba, így Eszternek az olasz Ceccarello, a mindössze 18 éves francia Muller és a belga Kaps triójából kellett megelőznie kettőt a kvótáért. A döntő első lövése Eszteré volt: 10.5-tel nyitott, azonban ennél a nyolcadik kísérletig nem sikerült jobb eredményt elérnie, akkor érkezett egy 10.8-as lövés. A magas színvonalú döntőben Eszter tizenkét lövés után a hetedik helyen állt. Ekkor köszönt el a versenytől Dvorsak, majd Galasina is kiszállt a küzdelemből. Magyar szempontból bosszantó volt, hogy az olimpiai kvótára hajtó sportlövők közben a dobogós helyeket adták-vették egymás között, és ez így maradt a finálé végéig. Eszter a folytatásban nem tudott előrébb törni, a hatodik helyen volt kénytelen letenni a fegyvert. A döntő vége az ötkarikás kvalifikációt tekintve igen izgalmasan alakult. Sofia Ceccarello bronzérmesként nem jutott kvótához, nem úgy, mint az ezüstérmes Jessie Kaps és a 18 esztendősen Európa-bajnoki címet szerző Oceanne Marianne Muller. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.