- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: Nébald Franciska szíve is a „családi” sportághoz húzott

Nagyjából másfél hete az MTK Budapest kadétcsapatával arany-, a junioregyüttesével pedig bronzérmet szerzett a leány párbajtőrözők országos bajnokságán. Ő viszont még csak 15 éves, így jelenleg a serdülőkorosztályba tartozik. Nos, a serdülők között május közepén kiváló formát mutatva megnyerte a békéscsabai olimpici Grand Prix-versenyt, így bizakodva várhatja a korosztály június végi egyéni ob-ját. Na, meg azért is reménykedhet majd a keszthelyi eseménnyel kapcsolatban, mert ő a címvédő. Nébald Franciska többek között a közelmúltbeli egyéni sikeréről is beszélt az mtk.hu [1]-nak.

Nébald Franciska: A kezdetektől fogva a víváshoz húzott a szívem [2]

Nébald Franciska bajnoki címmel köszönne el a serdülőkorosztálytól 

„A békéscsabai versenyre úgy tekintettem, mint egyfajta felkészülésre az olimpici országos bajnokságra – kezdte a tinédzser. – Előtte hosszú szünetet tartottunk a járványhelyzet miatt, így megint bele kellett rázódnunk a versenyzésbe. Nem az aranyérem lebegett a szemem előtt, hanem csak annyi, hogy jó élményekkel térjek haza. Természetesen nagyon örültem a győzelemnek, és valamelyest engem is meglepett az eredményem. A verseny során többször éreztem úgy, hogy itt a vége, de mindig sikerült összeszednem magam.

Azt megelőzően több mint két hónapig nem léptek pástra az utánpótláskorú vívók, de úgy tűnik, Franciska előnyére tudta fordítani a kihagyást.

„Ez mindenki számára nehéz időszak volt, viszont nagy szerencse, hogy a klubban kiváló közösségben dolgozhatok. Mindig örömmel jövök edzésre, és jól érzem magam a csarnokban, mert csodás emberek vesznek körül. A közeg nagyon sokat segít a hasonló helyzetekben.”

Franciskát – aki az idősebbik lány a Nébald családban (a húga, Melinda is az MTK Budapest ígérete) – édesanyja, a világ- és Európa-bajnok Mincza-Nébald Ildikó készíti fel a kék-fehér klubban, de ha úgy kívánja, az olimpiai bajnok édesapjával, Nébald Györggyel is cserélgetheti a siker receptjeit.

„Sokan azt gondolják, hogy belekényszerültem a sportágba. Ez nem igaz! Több mindent volt lehetőségem kipróbálni, de a kezdetektől fogva a víváshoz húzott a szívem. A szüleim eredményei miatt néha van rajtam egy kis nyomás, de megtanultam ezzel együtt élni, és már tudom, sokkal több előnyöm származik ebből, mint hátrányom.”

A fiatal párbajtőrvívó természetesen majd szeretne hasonló eredményekkel büszkélkedni, mint a felmenői, de elsősorban mindig a következő feladatára koncentrál.

„Az egyik nagy álmom a felnőttválogatottság, de addig hosszú út vezet. Most csak az olimpici ob-t szeretném megnyerni, hogy magabiztosan léphessek fel a kadétok közé.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.