UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-06-04 16:41

Labdarúgás: kreatív, támadó felfogású futballra nevelik a fiatalokat a győri ETO-akadémián

Összetört ifi BL-álmok, felnőtt NB II-es bemutatkozások és a korosztályos bajnokságokban élmezőnybeli csaták határozták meg a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia 2020/21-es évadát. Az akadémia igazgatóját, Tuboly Frigyest kérdeztük.

A végéhez közeledik az utánpótlás-bajnoki szezon is, körvonalazódik a korosztályos futballigák végeredménye. Az ETO FC Győr utánpótlásában, a Fehér Miklós-akadémián fejlődő fiatalok teljesítményére nem lehet panasz: az utolsó mérkőzések előtt az U19-esek és az U16-osok a legjobbak között a negyedik helyen állnak, míg az U17-esek a második vonalat jelentő B csoportban az élen végeztek.

Az ETO FC Győr U19-es csapata tavaly bejutott az UEFA Ifjúsági Ligába, aztán a járvány miatt törölték a sorozatot Forrás: eto.hu
Az ETO FC Győr U19-es csapata tavaly bejutott az UEFA Ifjúsági Ligába, aztán a járvány miatt törölték a sorozatot Forrás: eto.hu
Az akadémia igazgatója, Tuboly Frigyes is elégedett az együttesek produkciójával, miközben kitért a másodosztályú felnőttgárdára is. „Egyik klub sem tudhat most könnyű szezont maga mögött, de nekünk azt gondolom sikerült teljesítenünk a nyáron kitűzött céljainkat. Tíz akadémistánk is lehetőséget kapott a klub felnőtt NB II-es csapatában, aki meg is állták a helyüket, s így a következő évadban is számítanak rájuk.” A 2019/20-as évadban az ETO FC Győr együttese nyerte az U19-es bajnokságot, így ősszel indulhatott volna az UEFA Ifjúsági Ligában. De a koronavírus-járvány közbeszólt, a sorozatot törölték. „Ez nagyon fájó pont nekünk, kiharcoltuk a lehetőséget, hogy induljunk az ifi BL-ben. De ugyanígy vannak az utánpótlás-válogatottak is, amelyeknek az Európa-bajnoki selejtezőtornák maradtak el. Ez a korosztály elesett ettől a lehetőségtől, nehéz ezt feldolgozni, viszont az U19-es csapatunk közben kiharcolta az osztályozó lehetőségét a megyei bajnokságban, és abban bízunk, hogy az utolsó lépést megtéve az ősztől már az NB III-ban szerepelhet.” A győriek annak ellenére, hogy nincs élvonalbeli felnőttcsapatuk, a hazai korosztályos ligákban évadról évadra a legjobbak közé tartoznak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a titok, s milyen filozófia alapján készítik fel a fiatal labdarúgókat. „Mindenekelőtt egy nagyon családias környezetet szeretnénk kialakítani, a fő, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Szakmai oldalról pedig azt mondanám, hogy minél kreatívabb és minél támadóbb felfogású futballra oktatjuk a játékosainkat. Kiemelkedően fejlődő egyéneket szeretnénk látni az akadémián, nem mindenkiből lesz labdarúgó, ezért az iskolánkon keresztül olyan jövőképet igyekszünk nyújtani, hogy a fiatalok az élet más területein is megállják a helyüket.”