- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: a kaposvári ifi ob legnagyobb csillagai már a következő feladatra koncentrálnak

Június 2-5. között, teljes mezőnnyel rendezték meg a kaposvári Csik Ferenc Versenyuszodában az ifjúsági úszók magyar bajnokságát. A négy napos versenyen remek eredmények, és kiemelkedő egyéni teljesítmények születtek. A viadal „sztárja” a 18 éves Kós Hubert volt, aki összesen 18 számban nevezett be. Meg is lett az eredménye, hiszen hét aranyéremmel zárta a megmérettetést, amelyből hatot egyéniben zsebelt be. Ezzel az egész mezőny legjobbjaként végzett.

„Igazából a felkészülés egyik állomásaként tekintettem erre a versenyre, és azt hiszem, azt remekül is szolgálta. A felnőtt Eb után kicsit nehéz volt újra felvenni a fonalat, mivel ott nagyon kihajtottam magam, viszont most ismét jó formában érzem magam, és most már csak az olimpiai szerepel a célkeresztben. Az egyértelmű célom, hogy Tokióban a kétszáz vegyesen döntőbe jussak. A felnőtt Eb-n sajnos nem sikerült a remek középfutam után a  döntőben is megismételni a hasonló időt. Ha összejön az olimpiai finálé, ott remélem már más lesz a helyzet” – fogalmazott Hubert.

Forrás: MÚSZ [1]

Kós Hubert ismét remekelt  •  Forrás: MÚSZ

A hódmezővásárhelyi Ugrai Panna hat számban is benevezett a májusi felnőtt Európa-bajnokságon, ám miután a nyitó napon egyéni rekordot döntött (59.77), és 21. lett 100 m pillangón, sérülés miatt hazautazott a versenyről. A mostani ifi ob-n öt egyéni számban is első helyen zárt.

„Nem volt könnyű feldolgozni a felnőtt Eb-n történteket, hiszen az egyéni rekord után megviselt kicsit, hogy vissza kellett lépnem. Mentálisan még jobban a padlóra küldött a dolog, mint maga fizikai sérülés – mondta érdeklődésünkre Ugrai. – Szerencsére gyorsan felépültem belőle, lelkileg is túllendültem rajta, és most az ob-n jól ment az úszás, de persze időeredményben még lehet javulni. A száz hát és a száz gyors mostani idejénél picit jobbat szerettem volna, de a kétszáz vegyesen elért eredménynek kifejezetten örülök. A június végi, római junior Eb-n mindenképpen dobogóra szeretnék állni. Úgy látom, erre több egyéni számban és a váltóban is meglehet a sansz. De elsősorban az egyéni csúcsokért megyek!” 

Bár Ugrai zárt a legtöbb egyéni arannyal a leányok között, összesen mégis Nyirádi Rékáé lett a legtöbb elsőség. Az UTE fiatalja 50 gyorson, 200 pillangón és 200 háton aratott győzelme mellett négy váltószámban is diadalmaskodott. Reméli a junior Eb-n még ennél is jobb állapotban teljesíthet.

„A célomat nem a helyezések formájában határozom meg, hanem szeretnék az egyéni legjobbam körül teljesíteni, akár meg is dönteni. Leginkább a kétszáz hát és a kétszáz pillangó szerepel a fókuszban, ám az is előfordulhat, hogy emellett négyszáz vegyesen is elindulok” – nyilatkozta Nyirádi.

Tehát a biztató felnőtt Európa-bajnoki és ifi ob szereplés után sűrű nyár vár az utánpótlásra. Júliusban junior Eb-t tartanak Rómában, aztán Kós Hubertnek következik a tokiói olimpia, augusztus végén pedig a kazanyi junior-világbajnokságon lehet megkoronázni a szezont.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.