UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-06-12 08:45

Atlétika: lesz-e magyar utánpótláskorú versenyző Tokióban?

Június végén zárul az atléták olimpiai kvalifikációs ranglistája, mely alapján jelenleg a magyar U23-asok közül Farkas Petra és Mátó Sára bizakodhat leginkább a tokiói szereplésben.

Ahogy közeleg a tokiói ötkarikás játékok rajtja, egyre sűrűbben pillantunk rá az olimpiai kvalifikációs rangsorokra. Nincs ez másképp az atlétákat illetően sem, akik számára június 29-én zárul a Road To Tokyo elnevezésű lista.

Farkas Petra a dohai felnőttvébét már megjárta Forrás: honved.hu
Farkas Petra a dohai felnőttvébét már megjárta Forrás: honved.hu
A jelenlegi állás szerint a nyolc, már biztos olimpiai kvótás magyar atléta (Kozák Luca, Krizsán Xénia, Márton Anita, Kácser Zita, Gyurátz Réka, Halász Bence, Venyercsán Bence és Helebrandt Máté) mellett tizenegyen tanyáznak kijutást érő pozícióban, és többen is reménykedhetnek abban, hogy a hónap végére kiharcolják a részvételi jogot. Köztudott, hogy kétféle módon lehet kvótát szerezni. Az egyik értelemszerűen a kvalifikációs szint teljesítése, a másik a ranglista. Viszont az utóbbi lehetőség is nagy bizakodásra ad okot, hiszen az előző olimpiához képest szigorítottak a szinteken, így azokat jóval kevesebben érik el, mint ahány hely van egy-egy versenyszámban. A hazai szövetség folyamatosan jelenti, hogyan állnak a magyar versenyzők az „Út Tokióba” különviadalában, a legutóbbi „frissítés” szerint pedig két utánpótláskorú kiválóság is ott van a kvalifikáció közelében. Női távolugrásban 32 atléta versenyez majd a japán fővárosban, a Budapesti Honvéd utolsóéves U23-as kitűnősége, Farkas Petra a 36. a sorban. Szenczi László tanítványa remekül és stabilan kezdte a szabadtéri szezont, a Magyar Nagydíjsorozat első, tatabányai állomásán pedig már 660 centiméterrel győzött. A kvalifikációs szint 682 centi, és Farkas esetében egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben ezt a távolságot is megugorja, hiszen 2019-ben már eljutott 672 centiig, amellyel akkor a dohai felnőtt-világbajnokságra váltott repjegyet.
Mátó Sára és Molnár Janka is egyre kiemelkedőbb időket fut 400 m gáton Fotó: Tom Sch
Mátó Sára és Molnár Janka is egyre kiemelkedőbb időket fut 400 m gáton Fotó: Tom Sch
A női 400 méteres gátfutás 40 főt számlál majd az olimpián. Az ARAK Akadémia 20 éves sportolónője, Mátó Sára a 49. jelenleg a kvalifikációs sorban. Az 55.40 másodperces szint igen erősnek tűnik a magyar fiatalok számára: Tölgyesi Előd tanítványa június elején futotta Somorján az 56.71 másodperces egyéni legjobbját. Az akkor U23-as hazai csúcs volt, de néhány nappal később a Budafoki MTE Bartha Attila által edzett, 2001-ben született ígérete, Molnár Janka 56.17-es időeredménnyel lepte meg magát. Az új rekorder már „csak” nyolctizedre került a szinttől. A fiataloktól természetesen nem elvárás az olimpiai kvóta, a legidősebb utánpótlás-korosztály idei fő versenye a július második hétvégéjén rajtoló tallinni U23-as Európa-bajnokság lesz. Ettől függetlenül az említett három kitűnőség mellett is akadnak még olyan hazai reménységek, akik amíg lehet, nemcsak álmodoznak a kijutásról, hanem mindent meg is tesznek azért. A felnőtt magyar bajnokságpt június 26-án és 27-én rendezik Debrecenben, és várhatóan ez lesz az utolsó olyan esemény, amelyen az olimpiai kvalifikációs ranglista lezárása előtt nagyot lehet alakítani. Az olimpiai kvalifikációs ranglistát ITT (Road To Tokyo) lehet böngészni. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.