- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Evezés: nehéz hónapok után reményteli időszak kezdődik a hazai utánpótlás számára

Mint minden sportág, az evezés is nehéz időszakon van túl. Rendhagyó versenynaptár és hiányos felkészülés jellemezte az utóbbi hónapokat, amik egyértelműen nagy kihívás elé állították a sportág hazai szereplőit.

„A felnőtt mellett utánpótlást érintő versenyeket is rendeztek, gondoljunk csak az Európa-bajnokságra, de ezek sok mindenben különböztek a „normális helyzetben” tartott eseményektől, mind lebonyolításban, mind az indulók összetételében – idézi fel Lőrincz Attila, a magyar válogatott utánpótlás szövetségi kapitánya az elmúlt időszakot. – A válogatott esetében a téli felkészülés nagyon visszafogott volt, márciusban tíz fő alatti csoportokra osztottuk fel a versenyzőket, csak úgy tudtunk dolgozni. A tavaszi tesztek, például a hat kilométeres csepeli verseny elmaradt, áprilisban kezdtünk leghamarabb a kishajós válogatóval – ez nem túl ideális. Bizonytalan volt, hogy ki milyen állapotban fog megérkezni ezekre, és olyanok is előfordultak, akik a verseny előtt kerültek karanténba, rosszabb esetben el is kapták a vírust.”

Forrás: Magyar Evezős Szövetség [1]

 •  Forrás: Magyar Evezős Szövetség

Nem csak az itthoni, hanem a külföldi menetrend is felborult, ami szintén nem segítette elő a felkészülést, és a megfelelő versenyzést.

„A nemzetközi versenynaptár is folyamatosan alakul, az elmúlt hetekben is kellett emiatt a felkészülésünkön módosítani. Az is előfordulhat ilyenkor, hogy a különböző változásoknak köszönhetően többet tudunk egy-egy versenyre edzeni, hosszútávon azonban nem lehet így működni, hogy csak úgy teszünk, mintha biztosan tudnánk a beosztást; ha az időközben megváltozik, minden egyéb borul.”

Az ifik esetében a májusi Európa-bajnokság átkerült októberre, a Jeunesse-kupa esetében viszont eldőlt, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégis meg tudják rendezni az eredeti helyen és időben (augusztus 6-8., Linz). A vb is marad jelen állás szerint augusztus közepén, az ificsapat válogatását emiatt nemrég fejezték be.

„Megnéztük a variációkat, hogy ki kivel passzol, ennek volt főpróbája is; huszonhárom főt plusz két tartalékot érintett ez a folyamat. A férfi nyolcas, a férfi négypár és a lány négypár jutott ki a világbajnokságra; a többiek a Jeunesse-kupára mennek megméretni magukat. Az elmúlt időszakban nem volt egyhelyszínes, központi edzőtábor, aminek az volt a célja, hogy ha valaki karanténba kerül vagy elkapja a betegséget, ne üsse ki az egész válogatott keretet a verseny előtt” – mondja Lőrincz.

Bízhatunk benne, hogy visszaáll a jól megszokott rendszer az evezősök esetében is; a vírushelyzet több országban is javulóban van, itthon pedig már az utánpótlást érintő oltások is elkezdődtek, amik a 18-19 éves sportolókat is érintik. Ennek köszönhetően már egy teljes létszámú összetartást is szervezhettek a válogató idején, hiszen az evezősök nagyrésze már rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

„Bizakodó vagyok az elkövetkező időszakkal, versenyekkel kapcsolatban; az ifiknek négypárban sikerült legyőzni májusban az U23-at, ez számukra mindenképpen nagy eredmény. Idősebbek között sem esélytelenek, ez óriási pozitívum. Erős csapat jött össze.”

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN [2] a sportági aloldalunkon.