UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-06-15 08:59

Kézi: a sok nehézség ellenére is szép nyarat remél az ifjúsági leányválogatott

Jövő héten találkoznak először a nyáron az augusztusi, montenegrói Eb-re készülő ifjúsági leány kézilabda-válogatott játékosai. Bohus Beáta szövetségi edzővel beszélgettünk a csapatról, a tervekről és az esélyekről.

Kétezer-tizenkilenc őszén az Olimpiai Reménységek Versenyén százszázalékos mérleggel mutatkozott be a nemzetközi porondon a 2004-es, 2005-ös korosztály, a jelenlegi ifjúsági leány kézilabda-válogatott. Azóta a koronavírus-járvány szinte minden számítást keresztülhúzott, az együttes azóta legfeljebb összetartásokon vehetett részt, természetesen a tavalyi U16-os nyílt Európa-bajnokság is elmaradt, így viszonylag kevés nemzetközi rutinnal vág neki az augusztusi U17-es Eb-nek. Viszont ez igaz a többi válogatottra is. Ezért a nyáron elsősorban saját magukra és a csapatépítésre kell koncentrálniuk a játékosoknak a felkészülés során.

Bohus Beáta bízik csapata jó bemutatkozásában a nemzetközi porondon Forrás: MKSZ
Bohus Beáta bízik csapata jó bemutatkozásában a nemzetközi porondon Forrás: MKSZ
„Jövő hétfőtől egy hetet készülünk, a tervek szerint felmérjük, ki milyen állapotban van, kicsit tájékozódni szeretnénk – kezdte az Utánpótlássportnak Bohus Beáta szövetségi edző, aki Woth Péterrel közösen irányítja az ifjúsági válogatottat. – Bár szerettünk volna, sajnos négy mérkőzéssel megyünk neki a tornának, az osztrákokkal hazai pályán, a franciákkal pedig idegenben játszunk majd két-két meccset. Mi, edzők is új helyzettel találkozunk, az eddig bejáratott folyamattal ellentétben, ezúttal mindent újra kellett terveznünk, nem tudjuk, milyenek az erőviszonyok. Azért vagyok mégis bizakodó, mert nem csak nálunk volt járvány, mindenki hasonló nehézségekkel küzd.” A játékosok – annak ellenére, hogy sokan közülük már a felnőtt NB I/B-ben szerepelnek – az első jelentős nemzetközi eseményükre készülnek. És ennek megfelelően sok új impulzus érheti őket augusztus 5. és 15. között Montenegróban. „Az első világverseny mindig a sorozatterhelés miatt nehéz, korábban nem megszokott ritmusban kell játszani, ezért a pihenés minősége, a regenerálódás kulcsfontosságú. És persze a lányoknál az Eb okozta izgatottságot is a megfelelő szintre kell állítani, de ebben azért van már tapasztalatunk. Biztosan nehéz lesz: a csoportellenfeleink közül a norvégokat senkinek sem kell bemutatni, a szlovákok esetében sok múlhat azon, hogy a juniorok között szereplő játékosaik az ifi Eb-n is szerepelnek-e, a portugál válogatott pedig mindig egy kicsit sötét lónak számít, nehéz megtippelni, ez a korosztályuk milyen játékerőt képviselhet.” Egy lépéssel előrébb tekintve pedig azt láthatjuk, hogy továbbjutás esetén (ehhez a csoportkörben az első két hely valamelyikén kell végezni) a keresztjáték során a francia, a német és a román válogatottal is találkozhat Bohus csapata, aki szerint a konkrét esélyekről korai beszélni, hiszen az Európa-bajnokságon derül majd ki, hol is tartanak valójában. „Szerintem a korábbiakhoz hasonlóan a mostani is kiváló korosztály, mind adottság, mind pedig képesség terén. Az első világversenyükön különösebb teher nélkül kipróbáljuk magunkat, megnézzük, hol állunk az európai színpadon. Azt gondolom, a csoportból való továbbjutás elvárható, hogy utána mi lesz, meglátjuk. Mindenesetre bízom benne, hogy a sok nehézség ellenére jó eredménnyel térünk majd haza Montenegróból.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.