- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: Veres Laura junior Európa-bajnoki arany után menne Tokióba

A márciusi, kaposvári úszó országos bajnokságon győzött 200 m gyorson, a májusi, budapesti felnőtt Eb-n ugyanezen a számon középdöntős volt, a 4×200 m-es gyorsváltóval pedig ezüstérmet nyert. Ezek után nem kérdés, hogy a Gyulai Várfürdő csupán 15 esztendős ígérete, Veres Laura rászolgált az olimpiai indulásra, így bár hivatalossá csak hétfőn vált, nem meglepő, hogy bizalmat szavazott neki Sós Csaba szövetségi kapitány. [1] Így sűrű nyárra számíthat Tóth András tanítványa, július 6-tól Rómában, 23-tól pedig Tokióban mutathatja meg magát.

Teljesült az egyik nagy álmod, bekerültél a tokiói csapatba. Nagy a boldogság?

– Természeten igen, örülök neki, hogy összejött ez is – válaszolta az Utánpótlássport kérdésére Veres. – Mindenképpen bizonyítani szeretnék az olimpián, hogy nem feleslegesen kerültem be a csapatba. Szeretnénk legalább egy olyan szintű úszást összehozni, mint az Európa-bajnokságon.

Veres Laura (pirosban) a budapesti felnőtt Eb után a tokiói olimpián is úszhat a 4x200 m-es gyorsváltóban Forrás: MÚSZ [2]

Veres Laura (pirosban) a budapesti felnőtt Eb után a tokiói olimpián is úszhat a 4×200 m-es gyorsváltóban  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

– Amelyen nem mellesleg ezüstérmet nyertél a 4×200 m-es gyorsváltóval. Milyen emlékeid vannak arról a futamról?

– Nagyon jó volt a lányokkal együtt úszni, próbáltak hasznos tanácsokkal ellátni, hogy ne izguljam el a döntőt. Örülök, hogy már tizenöt évesen elértem az Európa-bajnoki döntőt, nézők előtt talán még nagyobb élmény lett volna, de így is nagy előnyt jelentett nekünk a hazai pálya.

– Tokió előtt még a római junior Európa-bajnokságon is indulsz. Ilyen kevéssel az olimpia előtt össze lehet hangolni a két versenyt?

– Az Eb-n csak a kétszáz gyorsot és a négyszer kétszázas váltót fogom úszni. Egy nappal korábban haza is jövők Olaszországból, vasárnap pihenőt tartok és július tizennegyedikén hétfőn pedig már indulok is az olimpiára. A fő számomban, kétszázon vezetem a ranglistát, ezért természetesen az első hely a célom, azzal lennék elégedett, és emellett a váltónkat is éremesélyesnek tartom. Előnyt jelenthet, hogy itthon nyitott uszodában edzünk, vagyis hasonló körülmények között, mint amilyenek majd Rómában várnak ránk.

– És milyen célokkal utazol Japánba, az első olimpiádra?

– Amikor legutóbb néztem a világranglistát a tizedik helyen álltunk, mindent meg fogok tenni, hogy becsússzunk a döntőbe. Egyébként is mindig jobban szokott motiválni, amikor nem csak magamért, hanem a csapatért úszom. És biztos vagyok benne, hogy ezzel így vannak a többiek is.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.