- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: az ifi Európa-kupán ezüstérmet szerző Gábor Áron sokat tanulna az MTK Budapest „nagyjaitól”

Az ifjú cselgáncsozó, Gábor Áron novemberben csatlakozott az MTK Budapest szakosztályához, döntését pedig nem bánta meg, kemény munkája pedig legutóbb a nemrégiben megrendezett, poreci ifjúsági Európa-kupán fizetődött ki, ahol a dobogó második fokára állhatott fel.

„Tíz éve már, hogy elkezdtem judóval foglalkozni. Korábban egy kis klubhoz tartoztam, ami az általános iskolámban működött, de azt szépen lassan kinőttem, a partnerek is elkezdtek fogyni, emiatt döntöttem úgy, hogy ideje váltani; így kerültem át az MTK Budapestbe, Pánczél Gábor és Kobza Miklós edzőkhöz – emlékszik vissza a 2004-es születésű sportoló a kezdetekre. – Eddig összesen négy versenyen indulhattam a klub színeiben, ami leginkább annak köszönhető, hogy az első néhány MTK-s hónapomban nem rendeztek versenyeket a koronavírus miatt.”

Nagyot küzdött Porecben Gábor Áron, ezüstöt ért Forrás: EJU [1]

Nagyot küzdött az Európa-kupán Gábor Áron, ezüstöt ért számára  •  Forrás: EJU

Az első külföldi megmérettetésre is várnia kellett így, ami a Horvátországban tartott ifjúsági Európa-kupa képében jött el.

„Jelenleg harmadéves ifi vagyok, az első évemben ebben a korosztályban nem sikerült pontszerző helyen végeznem Európa-kupákon. Mivel a második évem tulajdonképpen kimaradt a nemzetközi versenyek szempontjából, így ennek úgy mentem neki, hogy mindenképpen dobogóra akarok állni. Mindent beletettem, és végül ez össze is jött, annak ellenére, hogy a sorsolásom nem volt a legkedvezőbb. Az első számú kiemelt ágára kerültem, mellette voltak még oroszok, törökök, azeriek, akik mindig kemény ellenfelek, de szerencsére sikerült lépegetnem. A negyeddöntőben már éreztem, hogy érem is lehet a vége, végül a döntőben egy orosz srác állított meg. Összességében nagyon örülök az ezüstnek.”

Gábor Áron [2]

Gábor Áron

A poreci viadal az augusztus közepén rendezendő, lettországi ifjúsági Európa-bajnokság válogatójaként is szolgált, ahova ezzel az eredménnyel sikerült kvalifikálnia magát Gábornak.

„Az Európa-kupán érmet kell szerezni a kijutáshoz ahhoz, hogy úgy mehessünk a kontinensviadalra, hogy anyagi szempontból tehermentesítjük a klubunkat. Ez sikerült, amire nagyon büszke vagyok.”

Persze az, aki olyan judósokkal edz egy klubban, mint a tokiói játékokon is éremesélyes Tóth Krisztián, könnyedén ellesheti a nagyok trükkjeit, sokat tanulhat tőlük a hétköznapok során.

„Fontos szempont volt az egyesület választásánál, hogy milyen cselgáncsozók alkotják a csapatot, és hogy milyen szakemberek dolgoznak velünk. Sokat segít, ha van olyan, akire a fiatalabbak felnézhetnek, a nagyok pedig ennek megfelelően folyamatosan segítik a fejlődésünket. Úgy gondolom, a megfelelő helyen vagyok a jövőmet tekintve, és hiszek abban, hogy ez a fajta kemény és minőségi munka kifizetődik a későbbiekben.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [3] a sportági aloldalunkon.