UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-07-06 18:52

Kosárlabda: presztízsként fogja fel a soproni Challenger-tornát az U20-as női válogatott

A nyárra tervezett soproni, U20-as női kosárlabda Európa-bajnokság helyett végül ugyanazon a helyszínen korosztályos Challenger-tornát rendeznek. A július közepi, hatcsapatos viadalon a végső sikert megcélzó magyar válogatott székesfehérvári összetartásán jártunk.

Július 12. és 17. között Sopronban rendezik – a koronavírus-járvány miatt az idén ismételten elmaradó korosztályos Európa-bajnokságot helyettesítő – U20-as női Challenger-tornát, melyen a magyar kosárlabda-válogatott ellenfelei Spanyolország, Csehország, Izrael, Szerbia és Írország lesznek. A székesfehérvári edzőtáborban meglátogattuk a keményen készülő csapatot, és Gáspár Dávid szövetségi edzőt kérdeztük a felkészülésről, illetve a torna előtti várakozásokról. „Minden játékos más-más állapotban érkezett Székesfehérvárra a június második felében kezdődő összetartásra. A tornát megelőző három hetes felkészülés nyilvánvalóan nem lesz elegendő, hogy ezt teljes mértékben kiegyenlítsük, de egyértelműen jó úton haladunk efelé. Kijelenthetem, hogy összességében a munkamorállal, az odaadással és a motivációval nincsen gond. Keményen dolgozunk, eddig abszolút elégedett vagyok a lányokkal. Próbálunk ebbe a szűk három hétbe mindent besűríteni, amely ahhoz kell, hogy majd Sopronban eredményes játékhoz vezethet." – nyilatkozta a vezetőedző az Utánpótlássportnak.

Az U20-as nők a korábbi sikerekhez méltón szeretnének búcsúzni a korosztályos évektől Forrás: FIBA
Az U20-as nők a korábbi sikerekhez méltón szeretnének búcsúzni a korosztályos évektől Forrás: FIBA
A felkészülés első két hetét a válogatott az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában töltötte, majd a torna előtti utolsó héten már az esemény helyszínén, Sopronban zajlik a munka. Mostanra kialakult a hatcsapatos viadal pontos időrendje is. A magyar válogatott az írekkel kezd hétfőn, majd sorrendben az izraeliek, a szerbek és – a csütörtöki szünnap után – a csehek következnek, míg az utolsó nap a spanyolokkal vívhatnak meg a lányok. Ennek a korosztálynak a tagjai korábban U16-os Eb-bronz- és U18-as Eb-ezüstérmet szerzett, így ezúttal jogosan pályázhatnak akár a tornagyőzelemre is Sopronban. „Mindenképpen presztízsként tekintünk a Challenger-tornára, igyekszünk úgy felfogni, hogy ez a mi Eb-nk. Olyan nemzetek válogatottjaival kell majd megmérkőznünk, amelyek korábban már bizonyítottak, és közismert, hogy jó játékosaik vannak, minőségi nevelő munka folyik náluk. Ezek után arra számítok, hogy a szerb, a cseh és a spanyol csapat mindenképpen komoly kihívást fog jelenteni. De ezt természetesen nehéz most megjósolni pontosan, mivel az elmúlt másfél évben nem igazán rendeztek nemzetközi meccseket. A korábbi eredményekből, illetve a tradícióból tudunk leginkább kiindulni. Úgy hiszem, öt kiváló ellenféllel fogunk találkozni, és mindenképpen egy színvonalas tornát várhatunk. Az a tudat, hogy még egyszer együtt lehetünk, összetarthatunk ez a lányoknak és a szakmai stábnak egyaránt megadja a kellő motivációt, és bízunk benne, hogy ezáltal hazai pályán majd szépen búcsúztathatjuk az utánpótláséveket" – fogalmazott Gáspár Dávid.

AZ U20-AS NŐI VÁLOGATOTT JÁTÉKOSKERETE: Angyal Barbara, Bacsó Zsófia, Boros Berta, Budácsik Dorka, Horváth Fruzsina, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Varga Sára, Vári Zita és Wentzel Nóra A SOPRONI U20-AS NŐI CHALLENGER-TORNA MENETRENDJE: Június 12., hétfő 15:00 Csehország – Izrael 17:15 Szerbia – Csehország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont) 19:30 Írország – Magyarország Június 13., kedd 15:00 Spanyolország – Csehország 17:15 Izrael – Írország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont) 19:30 Magyarország – Szerbia Június 14., szerda 15:00 Írország – Spanyolország 17:15 Csehország – Szerbia (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont) 19:30 Izrael – Magyarország Június 16., péntek 15:00 Spanyolország – Izrael 17:15 Szerbia – Írország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont) 19:30 Magyarország – Csehország Június 17., szombat 15:00 Izrael – Szerbia 17:15 Írország – Csehország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont) 19:30 Spanyolország – Magyarország

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.