- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: a 4×200 m-es leány gyorsváltó megmutatta, hogyan kell elkezdeni egy junior Európa-bajnokságot

Mint azt már korábban megírtuk, legjobbja, Kós Hubert nélkül utazott el az olaszországi korosztályos Európa-bajnokságra a magyar úszóválogatott. Ám a kontinensverseny első napján kiderült, aggodalomra semmi ok, fiataljainkat így sem kell félteni a nemzetközi mezőnyben.

Mi mással lehetne kezdeni a nyitó nap összefoglalását, mint a 4×200 méteres leány gyorsváltó döntőjének (egyben egyetlen futamának) elbeszélésével? Amelynek a mieink voltak a főszereplői.

Hatalmas fölénnyel nyert a 4x200 m-es leány gyorsváltó a junior Eb-n Forrás: Deepbluemedia/G. Scala [1]

Hatalmas fölénnyel nyert a 4×200 m-es leány gyorsváltó a junior Eb-n  •  Forrás: Deepbluemedia/G. Scala

Veres Laura remek úszással meggyőző előnyt épített ki, amely a második kétszázon ugyan csökkent, de Fábián Bettina megtartotta a vezető pozíciót. A harmadik szakaszon Nyirádi Réka gondoskodott arról, hogy a második helyen álló oroszok se nagyon reménykedjenek, a végén pedig Pádár Nikolettát megszorongatni sem lehetett, csak a győzelem mértéke volt kérdéses.

Végül nagy különbségű siker lett belőle az ezüstérmes oroszok is csaknem négy másodperccel Pádárék után csaptak célba, a 2018-as helsinki Eb után született újra magyar siker 4×200 méter gyorson.

A váltón kívül még 400 m vegyesen volt döntős érdekeltség: Ábrahám Lilla a délelőtti idején több mint négy másodpercet javítva lett hetedik. A középfutamok kevésbé sikerültek, fiú 50 m pillangón, valamint leány 100 m gyorson és 50 m mellen sem sikerült a továbbjutás, ám 800 m gyorson Fábián Bettina révén így is biztosan magyar finalista a szerda esti programban.

Az első nap magyar érdekeltségű döntői:
Fiúk.
Lányok. 400 m vegyes: 7. Ábrahám Lilla 4:49.20; 4×200 m gyors: 1. Magyarország (Veres Laura, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár Nikoletta) 8:00.95
A középdöntőkben:
Fiúk. 50 m pillangó: Pető Bence 24.67 – nem jutott tovább
Lányok. 100 m gyors: Molnár Dóra 56. 89 – nem jutott tovább, Pádár Nikoletta 55.83 – nem jutott tovább; 50 m mell: Péter Virág 32.20 – nem jutott tovább

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.