- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: kihozta a maximumot (talán még annál is többet) a magyar csapat a római junior Eb-ből

Éremszerzések és a tisztes helytállás reményében vágott neki a múlt héten Rómában rendezett junior Európa-bajnokságnak a magyar úszóválogatott. Nem mellesleg legjobbja, az olimpiára készülő Kós Hubert hiányában, aki a 200 m vegyes biztos aranyérme mellett alighanem több további dobogós helyezésről is lemaradt.

Pádár Nikoletta nyerte a magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét Rómában Fotó: G. Scala/LEN [1]

Pádár Nikoletta nyerte a magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét Rómában  •  Fotó: G. Scala/LEN

Azonban volt, ki előlépjen a nagyszínpadra: ahogyan azt várni lehetett, és Krajnyák György, a MÚSZ utánpótlás vezetőedzője is előre jelezte [2], a lányok szerepeltek jobban. Az egyetlen egyéni aranyérmet Pádár Nikoletta nyerte 200 m gyorson (amelyen indult, és negyedik lett az olimpiára éppen hétfőn elutazott Veres Laura is), és egyébként az ő nevükhöz fűződik a másik Eb-cím is: a Veres, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár összeállítású 4×200-as gyorsváltó már-már megalázó fölénnyel győzte le a második helyezett és a finálé előtt még nagy riválisnak vélt oroszokat.

És majdnem arany lett Betlehem Dávid nagyszerű, 1500 gyorson bemutatott hajrájából is. Az idén elsősorban a nyílt vízre készül, nem a római kontinensverseny volt a főversenye, de így is maradandót alkotott, és a végén emberi ésszel felfoghatatlan hat századmásodperces különbséggel maradt alul török riválisával szemben. A másik ezüst a 4×200-as gyorsváltóból már ismert Fábián Bettina jóvoltából született, aki a záró napon 400 m gyorson alakított nagyot.

Pádár mellett a legtöbb érmet (négyet) Ugrai Panna vihette haza: a 4×200-as egység mellett harmadik helyre úszott be 200 m vegyesen, a 4×100 mix (Mészáros Dániel, Magda Boldizsár és Pádár Nikoletta társaságában) és 4×100 leány gyorsváltóval (Pádár Nikolettával, Molnár Dórával, Nyirádi Rékával és a délelőtt úszó Gyurinovics Lilivel kiegészülve) is.

A magyar csapat így két arany-, két ezüst és három bronzéremmel – elsősorban a váltósikereknek köszönhetően – még talán felül is múlta az előzetes várakozásokat, s az éremtáblázaton a hetedik, a pontversenyben pedig a hatodik helyen zárta az olaszországi kontinensversenyt. Csak összehasonlításképpen: a legutóbbi, két évvel ezelőtti kazanyi Eb-ről egy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel tért haza a válogatott.

A magyar válogatott dobogós helyezései:
Arany: Pádár Nikoletta (200 m gyors), 4×200-as leány gyorsváltó (Veres Laura, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár Nikoletta)
Ezüst: Betlehem Dávid (1500 m gyors), Fábián Bettina (400 m gyors)
Bronz: Ugrai Panna (200 m vegyes), 4×100-as mix gyorsváltó (Mészáros Dániel, Magda Boldizsár, Pádár Nikoletta, Ugrai Panna), 4×100-as leány gyorsváltó (Pádár Nikoletta, Ugrai Panna, Molnár Dóra, Nyirádi Réka, délelőtt: Gyurinovics Lili)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.