- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: hétfőn rajtol a budapesti kadét-világbajnokság

Kettő híján az összes súlycsoportban lesz magyar érdekelt a hétfőn induló budapesti kadét birkózó-világbajnokságon. A Tüskecsarnokban zajló viadal hétfőn a szabadfogásúak programjával kezdődik. A Farkas Gábor vezette együttes egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel zárta júniusban a szamokovi kadét Európa-bajnokságot. A harmadik helyezett nehézsúlyú, Gellén Milán nemrégiben betegséggel bajlódott, de a vezetőedző kifejtette, immár jól van, készen áll világbajnokságra – olvasható az MBSZ honlapján közzétett [1]beharangozó írásban.

„Már nagyon várjuk, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek – fogalmazott Farkas Gábor. – Az edzéseink jó hangulatban teltek, kellően motiváltak a srácok. Az Eb óta a lenti helyzetből, valamint lábfogásból való támadásra és védekezésre helyeztük a hangsúlyt, ám ezen a héten már kicsit visszavettünk a tempóból – különösképp azért, mert két hete rendkívül kemény, megterhelő edzőtáborban vettünk részt Marosvásárhelyen, ahol több juniorral dolgozhattunk együtt. Nincs meg egyelőre a nyolcvan kilós versenyzőnk, a nigériai és dagesztáni származású, ám születése óta Magyarországon élő Arszunkajev Musza magyar állampolgársága, így ő UWW-színekben indul – erre is csak amiatt kerülhetett sor, mert az MBSZ külön kérvényt írt a nemzetközi szövetségnek. A mezőny biztosan nagyon erős lesz, de remélem, hogy a fiúk a maximumot kihozzák magukból. Bízom benne, hogy mindenki birkózik legalább egy-két győztes mérkőzést, és örülnék, ha valaki érmes vagy pontszerző helyen zárna.”

Az Eb-n nemrégiben aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat Forrás: UWW / MBSZ [2]

Az Eb-n aranyérmes Elekes Enikő (zöldben) a hazai vb-n is éremesélyesként indulhat  •  Forrás: UWW / MBSZ

Gyurasits Csaba lánycsapata remekelt a kadét Európa-bajnokságon, amelyen Elekes Enikő (65 kg) arany-, míg Nyikos Veronika (73 kg), László Nikolett (46 kg) és Osváth-Nagy Noémi (69 kg) pedig bronzérmet nyert.

„Néhány súlycsoportban változott a keret az Eb-hez képest: negyvenhárom kilóban a még nagyon fiatal Kapuvári Liliána bizonyíthat, ötvenháromban Terék Gerda, hatvanegy helyett ötvenhétben a serdülő Eb-aranyérmes Borsos Viktória, hatvanegyben pedig így Soliman Yasmine bizonyíthat. Az összes lánynak ez lesz élete első világbajnoksága, szóval kicsit a sötétben tapogatózunk, hiszen nem ismerjük az Európán kívüli erőviszonyokat. Épp emiatt hiába remélek két-három dobogós helyezést, az is benne van a pakliban, hogy egy sem lesz belőle. Bízom benne, hogy a hazai szőnyeg pozitívan hat rájuk, arra kértem a versenyzőket, csak azután találkozzanak a hozzátartozóikkal, ha már kiestek – fontos, hogy semmi ne terelje el a figyelmüket, és együtt mozogjon a csapat” – nyilatkozta a szakvezető.

Péntektől vasárnapig a kötöttfogásúaké a főszerep. A szamokovi Eb-n a válogatottból egyedüliként 60 kilós Lévai Levente szerzett érmet – második helyen végzett. Ám a Honvéd fiataját Mányik Dávid legyőzte a hazai vb-válogatón, így az ESMTK tehetsége versenyezhet a vb-n.

„Dávid is kiemelkedő képességű srác, igenis van esélye dobogóra állnia, nagyon ügyes srác. Megmutathatja, mire képes, szurkolok neki – mondta a kadét kötöttfogású válogatott mestere, Cifferszky Ákos. – Sajnos a közvetlen felkészülésből két hetet ki kellett hagynom, mert elkaptam a koronavírust, de szerencsére már teljesen jól vagyok. Az Eb-vel ellentétben ezúttal a két alsó súlycsoportban is indítunk versenyzőt, a serdülő Fige Levente és Tótok Péter képviseli a magyar színeket. Ötvenegy kilóban az Eb-n szereplő Végh Mátéval megbeszéltem, hogy a töretlen fejlődése érdekében ezúttal ne fogyjon le, helyette Gáspár Bálint indul. Kilencvenkét kilóban Kis Krisztián helyett Borosi Henrik birkózik. Úgy hiszem, akár két-három srác is nyerhet érmet, remélem, egyiküknek sikerül. Fizikailag és technikailag egyaránt rendben vannak, az utolsó napokra hagyjuk a mentális felkészülést. Azon dolgozunk, hogy a hazai szőnyeget ne extra teherként, hanem motivációként éljék meg.”

A MAGYAR KADÉTVÁLOGATOTT:
Szabadfogás, hétfő-szerda:
Edzők: Farkas Gábor, Bábszky Gergely
45 kg: Baráth Károly (Vasas SC)
48 kg: Tallián Máté (Kertvárosi SE)
55 kg: Rácz Balázs (Újpesti TE)
60 kg: Gombos Alex (FTC)
65 kg: Tóth József Patrik (Szarvas)
71 kg: Rein Vilmos (Kertvárosi SE)
80 kg: Arszunkajev Musza (Vasas SC, UWW-színekben)
92 kg: Rosz Roland (Vasas SC)
110 kg: Gellén Milán (Haladás VSE)
Női birkózás, szerda-péntek:
Edzők: Gyurasits Csaba, Bóna Dániel
43 kg: Kapuvári Liliána (Újpesti TE)
46 kg: László Nikolett (ESMTK)
49 kg: Fáth Laura (Budapesti Honvéd)
53 kg: Terék Gerda (Budapesti Honvéd)
57 kg: Borsos Viktória (Kőbánya SC)
61 kg: Soliman Yasmine (Pécsi EAC)
65 kg: Elekes Enikő (Kőbánya SC)
69 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI)
73 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE)
Kötöttfogás, péntek-vasárnap:
Edzők: Cifferszky Ákos, Lévai Zoltán
45 kg: Fige Levente (Csepp-L)
48 kg: Tótok Péter (Vasas SC)
51 kg: Gáspár Bálint (Bócsai BLSE)
55 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE)
60 kg: Mányik Dávid (ESMTK)
65 kg: Takács Zsolt (ESMTK)
71 kg: Papp Barnabás (Dorogi NC)
80 kg: Szinay Csaba (Diósgyőri VTK)
92 kg: Borosi Henrik (Egri VSI)
110 kg: Darabos László (Budapesti Honvéd)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.