UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-07-19 09:07

Kosárlabda: a kiváló csapategység tornagyőzelmet hozott az U20-as női válogatottnak

Az U20-as női kosárlabda-válogatott a soproni Challenger-torna megnyerésével búcsúzott a nagyon sikeres utánpótlásévektől. A szövetségi edző, Gáspár Dávid értékelte nekünk a szombaton véget ért tornát.

Az idén ismételten elmaradó kosárlabda Európa-bajnokságok helyett a FIBA hatcsapatos, minitornákat (Challenger) szervez idén nyáron. Az U20-as női válogatott a múlt héten Sopronban szerepelt a maga viadalán, amelyet végül remek játékkal négy győzelem és egy vereség után megnyert. A szövetségi edzőt, Gáspár Dávidot kérdeztük a sikeresen végződött tornáról. „Nagyon örülök az első helynek, büszke vagyok a lányokra, hogy ezt a győzelmet közösen sikerült elérnünk. Ami az összképet illeti, mindenképpen elégedett lehetek a csapattal, és az aranyérem önmagáért beszél. Bár a játékunk színvonala néhol hullámzó volt, a fontos pillanatokban a legjobb arcát mutatta az együttes" – nyilatkozta Gáspár az Utánpótlássportnak.

Forrás: Tóth Zsombor / FIBA.Basketball
Forrás: Tóth Zsombor / FIBA.Basketball
Bár nem volt sok idő a felkészülésre a torna előtt, a lányok gyorsan megtaláltak az összhangot.  „Hiába nem Európa-bajnokságnak hívták ezt a tornát, mi rendkívül motiváltan dolgoztuk végig az elmúlt egy hónapot. Jó versenyszellemű játékosok alkotják ezt a csapatot, akik mindig nyerni akarnak, így óriási presztízsként fogtuk fel a soproni tornát. A győzelem egyik – hanem a legnagyobb – kulcsa a kiváló csapategység volt, hiszen a lányok iszonyatosan tudnak küzdeni egymásért. Szeretik egymást, és a pályán kívül is összeszokott társaságot alkotnak. Emellett  játékintelligens, érett kosárlabdázókról beszélhetünk, akikkel ezáltal viszonylag gyorsan felépítettük a taktikát mind támadásban, mind védekezésben. Nyilvánvalóan, a mérkőzéseken ez nem mindig működött tökéletesen, hiszen válogatottról lévén szó, nincs sok időnk a közös munkára." A hatcsapatos soproni viadalon a magyar, a spanyol, a cseh, a szerb és az izraeli válogatott végig kiélezett mérkőzéseket játszott. A legtöbbször csak a végjáték döntött közöttük. A magyar lányok sorban az íreket, a szerbeket, az izraelieket és a cseheket is legyőzték, majd az utolsó már tétnélküli meccsen a spanyoloktól kikaptak. „Összességében minőségi, színvonalas tornát rendezett Sopron. Ugyan az ír csapat kilógott lefelé a mezőnyből, de a másik öt csapat végig szoros meccseket vívott. Ráadásul mindenki más-más stílust képviselt, amellyel időnként nekünk is meggyűlt a bajunk. Mindig igyekeztünk alkalmazkodni az ellenfélhez, ami komoly kihívást jelentett, hiszen a torna előtt nem játszottunk edzőmérkőzést, így a saját játékunk is meccsről meccsre állt össze egyre jobban." De vajon melyik volt a legemlékezetesebb momentum a szövetségi edző számára? „Nehéz egyet kiemelni, mivel szerbek ellen aratott szoros győzelemre is szívesen emlékszem vissza, vagy a csehek ellen negyven percen mutatott koncentrált, kiegyensúlyozott játékra és magabiztos sikerre. De azt hiszem, hogy mind közül az izraeliek fordítás marad meg leginkább. A negyedik negyedben nyolc pontos hátrányban voltunk, mégis sikerült megnyerni a mérkőzést." A torna legértékesebb játékosa a Sopron Basket bedobója, Varga Alíz lett, aki 16,8 pontos, 8 lepattanós meccsenkénti átlagával, végig egyenletes teljesítményt nyújtva vezére volt a magyar lányoknak. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.