- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: Gachályi Gréta elhivatottsága még számos siker kulcsa lehet

Az elmúlt évek során a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia számos kiváló párbajtőrözőt nevelt ki, és a klubban folyamatosan tűnnek fel az ígéretes versenyzők. Közéjük tartozik a 14 éves Gachályi Gréta, aki június végén az első egyéni országos bajnoki címét szerezte a keszthelyi Olimpici ob serdülőmezőnyében. A korosztályában a ranglista élén végzett tinédzser nemcsak érett vívásával tűnik ki a páston, hanem a magasságával is magára vonzza a tekintetet. Éppen ez az adottsága az, amely eleinte a sportágválasztását is meghatározta lakóhelyén, Hódmezővásárhelyen.

Gachályi Gréta és edzője, Galli Zsolt Forrás: AVA [1]

Gachályi Gréta és edzője, Galli Zsolt  •  Forrás: AVA

„Először kosaraztam, majd harmadikos koromtól kezdve az iskolában kötelező volt háromhetente úgynevezett sulivívásra járni – eleveníti fel az első lépéseket Gréta. – Az első sikeremet a városi diákolimpián értem el, amelyen első lettem, és talán ekkor tetszett meg leginkább a sportág. Egy ideig párhuzamosan kosaraztam és vívtam, majd az utóbbit választottam, pedig a magasságomnak köszönhetően a kosár is jól ment. Tőrrel kezdtem, később áttértem a párbajtőrre. Lépésről lépésre haladtam. Eleinte elmentem egy-két versenyre, majd egyre többet jártam edzésre, és komolyra fordult. A vásárhelyi klubban idővel kevesen maradtunk. Először csak átjártam iskolázni Békéscsabára Galli Zsolthoz, és miután nagyon jó barátság alakult ki a vívótársakkal, át is igazoltam. Úgy gondolom, a vívásban mindenki tehetséges lehet – magasságtól függetlenül. Én még nem vagyok annyira robbanékony és fürge, viszont a hosszú kezeim és lábam előnyt jelentenek.”

A Békéscsaba és Hódmezővásárhely között ingázó Gréta az eddigi legnagyobb sikerének a közelmúltban szerzett serdülő országos bajnoki címet tekinti, és természetesen tisztában van azzal, hogy még az út legelején jár.

„Minden siker hátterében a szorgalom, a kitartás és az akarat áll. Rengeteget készültem erre a versenyre Zsolti bácsival, és hálás vagyok, hogy sikerült nyernem. Régóta vártam az egyéni aranyéremre, és a folytatáshoz is igyekszem szerényen hozzáállni. Már a következő versenyekre fókuszálok, hiszen véget ért számomra az Olimpici sorozat, a kadét korosztályba lépek, és ez nagy változást jelent az életemben. A célom, hogy a következő évben is hasonlóan sikeres legyek. Ehhez szerintem nem kell más, mint a már említett szorgalom, kitartás és akarat. Hiszek abban, hogy az elvégzett munkának meglesz a gyümölcse.”

Bár Gréta az elmúlt évadban még serdülőkorúnak számított, kivívta a részvételi jogot, hogy a kadétok Európa-bajnokságán mutassa meg magát. A járványhelyzet miatt azonban az eseményt nem rendezték meg, így a nemzetközi debütálás elmaradt. Hogy a jövőben viszont lesz lehetősége korosztályos világeseményen remekelni a reménységnek, abban nemcsak ő, hanem felkészítője, Galli Zsolt is bízik.

„Gréti legnagyobb erénye az elhivatottsága mellett, hogy nagyon okosan gondolkodik a vívásról – mondja az AVA vezetőedzője. – Már az asszó közben is tud gondolkodni, váltani magától, és hamar képes alkalmazni az általam kitalált variációkat. Nagyon jó éve volt. A saját korosztályában egy verseny kivételével – amelyen ezüstérmes lett – mindent megnyert. Biztos vagyok benne, hogy az első egyéni bajnoki címét fogják még követni hasonló sikerek. Sajnos, a klubunk sajátossága, hogy versenyzőink az érettségi után a fővárosban vagy más egyesületben folytatják a pályafutásukat. Az idén két tehetséges, válogatott vívónk, Dékány Kinga és Keszthelyi Zsombor is elmegy tőlünk. Valószínű, hogy Grétire is ez a sors vár – lassan hozzászokom. Ezzel együtt minden edzőnek az a célja, hogy a tanítványa a felnőttkorosztályban is eredményes legyen. A fiatalok előtt jó példa Tóth Hajnalka, aki kétszeres világbajnok és olimpiai ötödik helyezett lett csapatban. Abban bízom, lesznek még tanítványaim – akár Gréti –, akik hasonló utat járnak be.”

Hogy Gréta fejlődése a továbbiakban is folyamatos maradjon, abban a Mol Alapítvány is igyekszik közreműködni. A szervezet támogatását minőségi vívófelszerelések beszerzésére fordíthatja a növendék.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.