UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-07-21 19:54

Birkózás: Gombos bronzérmes, Elekes döntős a budapesti kadét-világbajnokságon

Megszerezte első érmeit a magyar csapat a hazai rendezésű kadét birkózó vb-n: a szabadfogású Gombos Alex harmadik lett, Elekes Enikő (65 kg) pedig döntőbe jutott a szerdai versenynapon.

Kedden három szabadfogású magyar, Baráth Károly (45 kg), Gombos Alex (60 kg) és Rosz Roland (92 kg) jutott vigaszágra a budapesti Tüskecsarnokban zajló kadét birkózó-világbajnokságon. Szerda délelőtt Gombos az Egyesült Arab Emírségek versenyzőjét, Abdulla Kadzsidzsanit technikai tussal (10–0) legyőzte, míg Rosz Roland a litván Armanis Barsamnyan ellen nyert 5–0-ra, így két magyar srác bejutott az esti bronzmérkőzésre. Baráth Károly 7–0-ra kikapott az indiai Kumar Sorjától, emiatt búcsúzott a versenytől – írta a magyar szövetség a hírlevelében.

Bronzmeccs után örömszaltó Gombos Alextől Fotó: Róth Tamás/MBSZ
Bronzmeccs után örömszaltó Gombos Alextől Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Gombos a serdülő Eb-ötödik török Baris Unsallal állt szemben a harmadik helyért. Az első pontot kitolással a vetélytárs szerezte meg, ám a magyar rögvest egyenlített (1–1). A második menetben a török levitellel ismét átvette a vezetést, de Gombos egy perccel a vége előtt gyönyörűen fogta meg négy pontért az indítását, amelybe úgy beleszorította, hogy tus lett a vége! Gombos Alex és a magyar szurkolótábor – amely a meccs folyamán végig hangosan buzdított – a hazai csapat első érmét ünnepelhette.

Rosz Rolandnak az azeri Yusuf Dursunovval kellett megküzdenie. Dursunov mindkét menetben kétpontos akciót hajtott végre, a magyarnak viszont nem volt válasza: 4–0-ra kikapott, és az elismerésre méltó ötödik helyen zárt.

Szerda délelőtt megkezdődött a lányok programja: a serdülő Európa-bajnok Borsos Viktória (57 kg), a serdülő Eb-második Fáth Laura (49 kg), a kadét Eb-bronzérmes Nyikos Veronika (73 kg) és a még serdülőkorú Kapuvári Liliána (43 kg) mellett a 2018 óta veretlen kadét és serdülő Eb-győztes Elekes Enikő (65 kg) is bemutatkozott.

Elekes a selejtezőben a kazah Arina Iszmajlova (4–1), a negyeddöntőben pedig a török Duygu Gen (8–0) felett aratott magabiztos diadalt, míg Kapuvári a bolgár Kraszimira Dimitrován (12–2) túljutva menetelt az esti elődöntőbe.

A fináléért Enikőnek az indiai Varsa Varsát kellett legyűrnie. Az első menetben gyönyörű levitellel szerezte meg a vezetést, ám Varsa a második felvonásban egyenlített, ráadásul az állás – később szerzett pont miatt – neki kedvezett. A közönség a hangjával megállás nélkül segítette Enikőt, és biztosan ez is kellett ahhoz, hogy ne adja fel: két (!) másodperccel a meccs vége előtt az indiai mögé került, ezzel 4–2-re győzött. A csütörtök esti döntőben az orosz Jekatyerina Olejnyikovával találkozik.

Kapuvári a fehérorosz Valerija Mikiciccsel küzdött, a rivális először a földre vitte (0–2), majd tusolta a magyart (0–4), akit csak a menet végét jelző sípszó mentett meg. A második felvonásban Lili levitellel szépített (2–4), ám a végét a belorusz bírta jobban, aki mögé kerüléssel stabilizálta a helyzetét, s így 6–4-re nyert. Kapuvári a csütörtök esti bronzmeccsen a török Eda Nur Ersoy ellen lép szőnyegre.

A három másik lány az első meccsén vereséget szenvedett: Fáth a török Sevim Akbas (8–6) ellen, Borsos tussal a fehérorosz Vladziszlava Kudzinnal szemben, Nyikos pedig 5–0-ra az indiai Prija Prija ellen. Nyikos az egyedüli magyar, aki vigaszágra került, mivel legyőzője az aranyéremért birkózik, Borsos és Fáth viszont kiesett, a fehérorosz és a török ugyanis vereséget szenvedett a folytatásban.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.