- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vízilabda: „Minden mozaik számít!” – Székely Bulcsú az U15-ös Eb-sikerekről

Az elmúlt hetekben az U15-ös leány és a fiú vízilabda-válogatott is megnyerte a korosztálya számára kiírt Európa-bajnokságot. A Sike József irányította leányegyüttes Szentesen győzött egy góllal az oroszok elleni döntőben, a Dávid Zoltán vezette szakmai stáb által felkészített fiúk pedig a portugáliai Loulében rendezett torna fináléjában voltak jobbak öttel a spanyoloknál. (Az U15-ös fiúk két éve a bulgáriai Burgaszban is Eb-t nyertek.)

Az nem mondható, hogy a két nemzeti csapatnak meg sem kellett izzadnia a trófea elhódításához, mindenesetre a magyar fiatalok az aranyéremig vezető úton talán kevesebb ellenállásba ütköztek, mint arra egy kontinensviadalon számíthattunk. A látványos színvonalbeli különbségek hátteréről a hazai szövetség utánpótlás-bizottságának elnökétől, Székely Bulcsútól érdeklődtünk.

Volt mit ünnepelni az elmúlt hetekben Forrás: MVLSZ [1]

Volt mit ünnepelni az elmúlt hetekben  •  Forrás: MVLSZ

„A differenciák a medencepartról is érződtek – kezdte az olimpiai bajnok szakember. – A korosztályok minden országban más-más erősségűek, nálunk most két nagyon ígéretes csapat verbuválódott. Az eredményességnek több összetevője van. Az egyik, hogy itthon sokkal korábban kezdődik a versenyeztetés, mint másutt, a másik, hogy a tehetséggondozó programokban végzett munka jól egészíti ki a klubokban zajló felkészítést. Ügyelünk arra, hogy az említett programokban és a válogatott összetartásokon a játékosok mindig kapjanak valami extrát, ne ugyanaz jusson nekik, mint az egyesületeikben, amelyekben egyébként kiváló alapokat szereznek a további építkezéshez. Fontos elem a sportdiplomáciánk, amely most is nagy segítség volt a magyar csapatok számára, még akkor is, ha ez nem mindig látványos támogatás. A siker jó visszacsatolása az elvégzett munkának, és különleges motivációt ad a szakembereknek és a fiataloknak egyaránt, mind a klubokban, mind a válogatottakban. Azt azonban fontos leszögezni: nem törvényszerű, hogy a magyar csapatok mindig sikeresen szerepelnek. A világeseményeken érmet szeretnénk nyerni, de a legfontosabb feladatunk továbbra is az, hogy a mindenkori felnőtt szövetségi kapitány valóban tudjon meríteni az utánpótlásból.”

Kérdezhetnénk: ha ez nálunk ilyen jól működik, miért nem csinálják így a többi országban is? Nos, Székely szerint a versenyeztetés mindenhol időben elkezdődik, csak Magyarországon már a Baby-bajnokságban is bizonyíthatnak a legfiatalabbak, és az idősebbek – kezdve a gyermeksorozattól – már a nemzetközi versenyek lebonyolításához igazodó rájátszással zárják a pontvadászatot.

„Ez megtanít arra, hogy hiába az egész éves munka, igazából három nap alatt dől el a sorsod – folytatta. – Továbbá fontos adalék, hogy a szövetség évtizedek óta hangsúlyt fektet az utánpótlásbázisok országos szintű táplálására. A mostani Eb-ken előnyt jelenthetett még, hogy nálunk a pandémia mellett is zajlottak a bajnokságok, de persze, nem ezért nyertük meg mindkét tornát, hanem egyszerűen azért, mert a mieink jobbak voltak a vetélytársaiknál. Ám amikor a nagy egészet nézzük, és a miérteket keressük, akkor minden mozaik számít.”

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.