UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-07-26 12:31

Kézi: éremre pályázik az U19-es Európa-bajnokságon az ifjúsági fiúválogatott

A szerbekkel és a spanyolokkal mérkőzött a balatonboglári Három Nemzet-tornán az ifjúsági fiú kézilabda-válogatott. Az Eb-re készülő együttes két edzőjét, Kárpáti Krisztiánt és Pásztor Istvánt, valamint meghatározó játékosát, Fazekas Gergőt kérdeztük.

Talán az elmúlt évek legígéretesebb fiú kézilabda-válogatottja készül az augusztusi, Horvátországban rendezendő U19-es Európa-bajnokságra. A játékosok közül sokan már most fontos szerepet játszanak klubjukban az NB I-ben, az ott megszerzett rutint pedig a válogatottban is kamatoztatják. Nagy célokban gondolkoznak, de persze jelenlegi helyzetben annak is örülni kell, hogy egyáltalán megrendezik a korosztályos tornát.

Az ifjúsági fiúválogatott célja az Eb-dobogó Forrás: MKSZ
Az ifjúsági fiúválogatott célja az Eb-dobogó Forrás: MKSZ
„Kétezerhúsz januárjában játszottunk utoljára nemzetközi mérkőzést, tehát már bő másfél éve – kezdte a válogatott szövetségi edzője, Kárpáti Krisztián. – Bő négy hét alatt hét edzőmeccs vár ránk, kettőt letudtunk most Balatonbogláron, lesz egy Négy Nemzet-tornánk Németországban, a végén pedig a szlovénok ellen egy dupla összecsapás. Egy világbajnoksággal szemben az Európa-bajnokságon már a csoportmeccsek is nagyon kiélezettek, szoros a mezőny. A hét találkozónkból egyetlen olyan sem lesz majd, amelyen tudunk tartalékolni. Arra számítunk, hogy már a svédek elleni nyitó mérkőzésünk élet-halál csata lesz.” Az együttes másik edzője, a korábbi világválogatott szélső, Pásztor István úgy véli, hasznukra lehet a kontinenstornán, hogy a kerettagok többsége az elmúlt évadban szerepelhetett a hazai felnőttélvonalban is. „Még nagyon az elején járunk a felkészülésnek, a védekezésünk nagyon tetszett, jól működött, de támadásban kicsit még bizonytalanok voltunk. Ígéretes és az NB I-es szereplésnek köszönhetően tapasztalt brigád a mostani válogatott, örömteli, hogy aki eddig az NB I/B-ben játszott, a nyáron felkerült az élvonalba. Olyan tapasztalatot szereztek ennek köszönhetően, amely szerintem a hét Eb-mérkőzés alatt, a sorozatterhelés közben meg fog mutatkozni.” Az elmúlt NB I-es évad góllövőlistájának ötödik helyezettje és legeredményesebb utánpótláskorú, Fazekas Gergő pedig nem akármilyen célokat tűzött ki az Európa-bajnokságra. „Biztos segít majd ez a fajta rutin, de például azt is tudjuk, hogy a francia válogatottban van, aki a Bajnokok Ligájában is szerepelt már. Úgy gondolom, hogy tizenhat jó csapat lesz ezen az Európa-bajnokságon, nem is kerülhettünk volna könnyű négyesbe. De előzetesen nem lehet más a célunk, mint megnyerni a csoportunkat és az Európa-bajnokságot is.”

Az Eb-re készülő ifjúsági fiúválogatott kerete: Kapusok: Herman Ákos (Dabas), Lakatos Krisztián (Pick Szeged), Palasics Kristóf (Telekom Veszprém), Takács Ákos (NEKA) Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Szilágyi Benjamin (Pick Szeged) Jobbátlövők: Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA) Irányítók: Fazekas Gergő (Veszprémi KKFT), Lukács Péter (Telekom Veszprém), Rea Barnabás (Pick Szeged), Beállók: Karai Miklós (FTC), Papp Tamás (NEKA), Radvánszki Zsolt (Veszprémi KKFT) Balátlövők: Bodócs Marcell (NEKA), Pergel Andrej (Telekom Veszprém) Balszélsők: Kovács Bence (Balatonfüredi KSE), Sisa Erhárd (Telekom Veszprém)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.