- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vas Kata Blanka negyedik hegyikerékpárban

13:23 A tokiói olimpia ötödik versenynapján a magyar utánpótláskorúak közül két úszó szereplését figyelhetjük. Kós Hubert szerdán délben a 200 vegyes előfutamaiban lesz érdekelt, míg Veres Laura a délutáni program legvégén a 4×200-as gyorsváltó előfutamában induló magyar kvartett egyik tagjaként ugrik majd a medencébe.

10:55 A májusi Giro d’Italia országúti kerékpáros-körversenyen 14. helyen végző, a tokiói ötkarikás játékokon is induló Valter Attila is gratulált a hegyikerékpárosok versenyében negyedik helyen célba érő 19 éves Vas Kata Blanka remekléséhez.

10:36 A 19 esztendős Vas Kata Blanka szenzációs teljesítménnyel, a címvédőt és a világbajnokot is megelőzve a negyedik helyen végzett kedden a hegyikerékpárosok női versenyében a tokiói olimpián, ezzel minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az ötkarikás játékokon. A magyar lány így nyilatkozott a bravúros eredménye után.

Vas Kata Blanka negyedik lett Tokióban Forrás: bringasport.hu [1]

Vas Kata Blanka negyedik lett Tokióban  •  Forrás: bringasport.hu

„Nagyon nehéz verseny volt, nagyon izgultam. Hibáztam párat, de bíztam magamban, hogy a saját tempó jó lesz. Nem akartam hirtelen felérni az előttem lévő csoportra, mert akkor megrogytam volna nagyon. Így saját tempóban jól haladtam, az utolsó két körben pedig sikerült a negyedik helyre felérni” – fogalmazott az M4 Sportnak Vas, aki a hegyikerékpár mellett terepkerékpárban (cyclocross), illetve országúton a mezőnyversenyben és az időfutamban is aktuális felnőtt magyar bajnok.

Mindehhez hozzátette, hogy nem az erő, hanem a technikai tudása volt az, amely miatt felért az előtte tekerőkre, de szavai szerint a legnagyobb előnyt az jelentette számára riválisaival szemben, hogy a terepkerékpáros tapasztalata miatt jól tud sárban tekerni, ezért kifejezetten örült a viadalt megelőző esőnek.

„Ami saras rész volt, és sokat lehetett nyerni, azt sikerült bejárnom a verseny előtt, ez nagyon hasznos volt” – mondta a terepkerékpárban U23-as Eb-második Vas, aki megjegyezte, azért nem tudta teljesen feltérképezni a terepet, mert a szervezők még egy órával a verseny előtt is átépítették a pályát, amit „hihetetlennek” nevezett egy olimpián.

10:02 Kínai tinédzserek nyerték a női szinkrontoronyugrást, miután a mindössze 15 esztendős Csen Jü-hszi, illetve a 17 éves Csang Csi-csi győzött műugrásban a tokiói olimpián. Az ázsiai páros óriási fölénnyel, több mint 50 ponttal utasította maga mögé a mezőnyt.

09:19 A hegyikerékpárosok versenyében az egész mezőny legfiatalabbjaként, a 19 éves Vas Kata Blanka szenzációs teljesítménnyel a negyedik helyen ért célba. Még soha nem ért el magyar kerékpáros ilyen előkelő helyezést olimpián. A számban hármas svájci siker született.

Mészáros Eszter és Péni István a hetedik helyen zárt Fotó: Kovács Tamás / MTI [2]

Mészáros Eszter és Péni István a hetedik helyen zárt  •  Fotó: Kovács Tamás / MTI

07:56 A hetedik helyen végzett a 19 éves Mészáros Eszter és Péni István kettőse a légpuskások vegyescsapat-versenyében a tokiói olimpia keddi napján. A játékokon most bemutatkozó számban a magyar duó 627,9 körös eredménnyel a nyolcadik helyen került be a középdöntőbe, ahol 414,6 körös teljesítménye nem volt elég a legjobb négy közé jutáshoz. Ahhoz, hogy éremért lőhessenek, a magyaroknak 417,1 körre lett volna szükségük. A középdöntőből az első két helyezett az aranyéremért, a harmadik és negyedik pedig a bronzéremért lő majd az Aszaka Lőtéren.

07:15 A nyolcaddöntőben búcsúzó 19 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi így nyilatkozott az MTI-nek az olasz Maria Centracchio elleni vereség után.

„Ez egy ki-ki meccs volt. Még jó, hogy nem érzem úgy, hogy nincs hova jutnom, még vannak konkrét céljaim, hogy magamnak bizonyítsak” – összegzett könnyes szemmel, de már megnyugodva az utánpótlásban mindent megnyerő versenyző.

Özbas Szofi a második körig jutott Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI [3]

Özbas Szofinak a nyolcaddöntő jelentette a végállomást  •  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Hozzátette, nem látta úgy, hogy nagy különbség lett volna közte és olasz ellenfele között.
„Taktikailag jobban fel volt készülve. Elém fordulgatott, nem is dobási szándékkal, viszont kívülről az látszott, hogy sokkal aktívabb” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy milyen elképzeléssel lépett tatamira, úgy válaszolt, hogy szeret ösztönből dzsúdózni.

„Amikor megbeszéljük a taktikát és visszakérdezek, pontosan hogy legyen, mindig az a válasz, hogy úgy is tudod. Sokszor nem is emlékszem pontosan, amikor mondják, hogy mit csináltam. A testemre és az eszemre hallgatok” – mondta Szofi.

06:50 A 63 kilogrammban szereplő olimpiai újonc, 19 éves cselgácsozó, Özbas Szofi a vb-bronzérmes német Martyna Trajdos legyőzése után az olasz Maria Centracchio ellen lépett tatamira a nyolcaddöntőben. Az olasz dzsúdóstól ipponnal kikapott és ezzel búcsúzott.

05:42 A magyar női kézilabda-válogatott a második csoportmérkőzésén 33-27-re kikapott a braziloktól a tokiói olimpián. A találkozón a magyar csapat 20 éves irányítója, Vámos Petra három találatot – kettőt hétméteresből – jegyzett.