UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-07-29 20:12

Atlétika: a fiatalok is főszereplők lehetnek Tokióban

Sydney McLaughlin, Femke Bol, Athing Mu, Jaroszlava Mahucsih, Tara Davis, Armand Duplantis, JuVaughn Harrison és Jakob Ingebrigsten csak néhány név azon U23-as kiválóságok közül, akik a tokiói olimpia pénteken rajtoló atlétikai versenyében éremért szállnak harcba.

Bár magyar utánpótláskorú versenyzőnek nem szurkolhatunk a tokiói ötkarikás játékok pénteken kezdődő atlétikai küzdelmei során, a mezőnyben több olyan 1999-ben vagy később született, tehát még U23-as kiválóság akad, aki reálisan pályázik az éremre, netán az olimpiai bajnoki címre.

Femke Bol az idén a Gyulai István Memorialon is remekelt Forrás: gyulaimemorial.hu
Femke Bol az idén a Gyulai István Memorialon is remekelt Forrás: gyulaimemorial.hu
A nők között az egyik legizgalmasabb versenyszámnak a 400 méteres gátfutás ígérkezik. Az amerikai Sydney McLaughlin még csak 21 éves, de az aranyérem fő várományosává lépett elő, miután június végén hazája válogatóján először került 52 másodperc alá a földkerekségen (51.90), 26 századdal megjavítva honfitársa, az olimpiai címvédő Dalilah Muhammad a 2019-es dohai vb-döntőben elért világrekordját. Tokióban megint az ő nagy csatájuk várható a dobogó legfelső fokáért, és akinek még akad némi esélye beleszólni a párharcba, az a szintén 21 éves holland Femke Bol, miután az idén már 52.37-tel is előrukkolt – ez pedig jobb eredmény, mint amit Muhammad ebben az évben bemutatott. Akinek szintén sokan jósolnak aranyat az 800 méteren a világ idei legjobb eredményével (1:56.07) büszkélkedő alig 19 éves amerikai Athing Mu, és ha jó napot fog ki, a 2001-es születésű ukrán magasugró, Jaroszlava Mahucsih is felérhet a csúcsra, ehhez azonban a 204 centin tartó fiatalnak az orosz csapat klasszisát, a korábban már a 206 centit is áthidaló Marija Laszickenét kellene legyőznie. Mellettük éremesélyes U23-as versenyző többek között távolugrásban az amerikai Tara Davis, 3000 m akadályon az etióp Mekides Abebe és a bahreini Winfred Mutile Yavi, diszkoszvetésben a holland Jorinde Van Klinken és 5 ezer méteren az etióp Ejgayehu Taye is. A férfiak között a világcsúcstartó 21 éves svéd rúdugró, Armand Duplantis sikerére vennének a legtöbben mérget, és jó eséllyel pályázik két medálra is a 20 esztendős norvég középtávfutó, Jakob Ingebrigsten, aki 1500 és 5000 méteren is rajthoz áll – az aranyhoz azonban mindkét számban extra teljesítményre lenne szüksége. Rajtuk kívül minden esélye megvan a tokiói dobogóra 10 ezer méteren az ugandai Jacob Kiplimónak, 3000 m akadályon a 19. születésnapját éppen Tokióban ünneplő etióp Tadese Takelének, 5 ezer méteren honfitársának, Getnet Wale-nek, 400 m gáton a brazil Alison dos Santosnak vagy éppen az amerikai távolugró JuVaughn Harrisonnak, akinek többen is aranyat jósolnak. Az Egyesült Államok csapata számos kiváló fiatallal utazott a Japán fővárosba, az atlétikai versenyek egyik legifjabb csillaga a 2004-ben született Erriyon Knighton, aki U20-as világcsúcstartóként törhet borsot a „nagyok” orra alá 200 méteren. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.