- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kick-box: aranyat ér a békéscsabai lábtechnika

Még az aktív profi pályafutása tartott, de már nyilvánvalóvá vált a számára, hogy a későbbiekben a fiataloknak szeretné átadni a nem mindennapi tudását Debreczeni Dezső, aki a kick-boxban páratlan módon nyolc Európa-, nyolc világ-, és profi világbajnoki címmel büszkélkedhet.

A békéscsabai klasszis 2008-ban alapította meg szülővárosában a Debreczeni Teamet, amely a helyi József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület szakosztályaként működik, és eleinte három-négy gyerekkel kezdett foglalkozni az Erzsébethelyi Általános Iskolában, melyben testnevelő tanári pályája is indult. A képzésnek hamar híre ment a Viharsarok környékén, és a csapat egyre népesebb lett.

A Debreczeni Team fiataljai már számos korosztályos sikernek lehettek a részesei Forrás: debreczeniteam.com [1]

A Debreczeni Team fiataljai már számos korosztályos sikernek lehettek a részesei  •  Forrás: debreczeniteam.com

„Látták, hallották, hogy magas szinten igyekszünk művelni ezt a sportágat, és többen is kezdtek érdeklődni a kick-box iránt, így mára nagyjából százfős a taglétszámunk – mondja az öt danos mester. – Mi a point-fighting szabályrendszerrel ismertetjük meg a fiatalokat. Ezt a tatamin űzött változatot a víváshoz szoktuk hasonlítani, hiszen a gyerekek ugyanúgy pontokért küzdenek. A mérkőzést három bíró figyeli, minden találat után megállítják a küzdelmet, és pontot hirdetnek – ezáltal a nézők számára is könnyen nyomon követhető az összecsapás. Jelenleg három csoportban edzünk: kezdő, haladó és versenyzői. Utóbbiban több válogatott, Eb- és vb-érmes fiatal is megtalálható.”

A Debreczeni Team számos kiváló korosztályos eredményt ért el az elmúlt évek során [2], a legutóbbi nagy világeseményen, a 2019-es győri utánpótlás Eb-n például négy arany-, egy ezüst, és négy bronzéremmel zártak a növendékek.

„A siker tortája sok szeletből áll – folytatja a vezetőedző. – Nyilván a sportághoz kellenek olyan adottságok, mint a gyorsaság, a robbanékonyság, a hajlékonyság, és mindemellett fontos a kitartás, a szorgalom, valamint a nagy teherbírás is. A szülői támogatás szintén elengedhetetlen része az egésznek. Mi nagyon összetartóak vagyunk. A versenyeken húzzuk egymást, szorítunk a másikért, az edzéseken pedig segítjük a társunkat. Bár egyéni sportágról van szó, csapatban gondolkozunk. Továbbá a békéscsabaiakra jellemző, hogy jó lábtechnikával rendelkeznek. Én is szerettem használni a lábamat, amikor versenyeztem, és ezt a stílust próbálom továbbvinni a tanítványaimon keresztül.”

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a fiatalokra ősszel Budapesten vár világkupa-viadal, az országos bajnokságot októberben, a montenegrói utánpótlás Eb-t pedig novemberben rendezik. Debreczeni Dezső természetesen újabb érmekre számít a kontinens-bajnokságon, ám nemcsak a tatamin elért eredmények motiválják a tanítványait illetően.

„Én akkor is elégedett vagyok, ha látom, hogy a gyerekek felnőttek, és a magánéletben sikeresek. De természetesen várom azt a tanítványt, aki a felnőttek között is megállja majd a helyét, és világbajnoki címet szerez. Azt sem fogom bánni, ha többet, mint én.”