UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-07-30 18:42

Strandröplabda: a gödöllői fiatalok idén nyáron is remekelnek a hazai versenyeken

A Gödöllői RC tehetséges leány strandröplabdázói – az előző évekhez hasonlóan – a jelenlegi szezonban is megállás nélkül szállítják a győzelmeket és a dobogós helyezéseket az országos bajnokság eddigi fordulóin. A fiatalok nemcsak korosztályos szinten, hanem a felnőttek között is rendre remekelnek. A siker titkáról Karádi Zoltán szakosztályvezetőt kérdeztük.

A Gödöllői RC leány strandröplabda-szakosztálya az egyik legnagyobb bázissal büszkélkedhet idehaza. A hazai versenyeken gyakorlatilag nem fordulhat elő olyan, hogy nincs gödöllői játékos a dobogón, mi több a 18 éves Vecsey Fanni személyében a jelenleg regnáló felnőtt országos bajnokot is az egyesület adja. A szakosztályvezetőt, Karádi Zoltánt kérdeztük a sikerek hátteréről, illetve a sportág helyi történetéről.

Gödöllői lányok (és a szakvezető, Karádi Zoltán) az országos bajnoki dobogó valamennyi fokán Forrás: GRC
Gödöllői lányok (és a szakvezető, Karádi Zoltán) az országos bajnoki dobogó valamennyi fokán Forrás: GRC
„Ez az egész hét évvel ezelőtt indult el, amikor is életemben először kilátogattam egy strandröplabdaversenyre. Az első alkalom szerelem volt első látásra. Azonnal beleszeretettem a sportágba, és az azt körülvevő hangulat olyannyira elvarázsolt, hogy a harmadik viadal után már biztos voltam benne, hogy saját szakosztályt alapítok. Mivel Gödöllőn élek, így kézenfekvőnek tűnt, hogy ezzel az ötletemmel a GRC vezetését keresem meg, akiknek szerencsére tetszett az ötlet, támogatták az ambíciómat, és az évek kemény munkájának köszönhetően mostanra az ország egyik legnagyobb műhelyévé nőttük ki magunkat" – meséli Karádi. A szakosztály 2014 óta íródó történelme alatt a klub játékosai összesen 13 országos bajnoki címet gyűjtöttek be, ezekből hatot az utánpótlás-kategóriákban. „Az elengedhetetlen szakmai alapokat Kleczli Csaba vezetőedző segítségével sikerült már a legelején lefektetni, és a kvázi profi felnőtt versenyzők mellett egyre nagyobb hangsúly került az utánpótlásra, idővel sikerült komolyt bázist kialakítani a gödöllői utánpótlásból. Az egykoron bevonzott tehetségeink mostanra annyira beértek, hogy a 18 éves Vecsey Fanni felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát. Azonban a reménységeink közül Bútor Anna, Kristóf Dóra és Szabó Anna is megvillantotta már az oroszlán körmeit a felnőtteseményeken."
A felnőtt országos bajnoki címvédő, Vecsey Fanni (18) az újabb aranyéremre tör Forrás: Beach Hungary Volleyball
A felnőtt országos bajnoki címvédő, Vecsey Fanni (18) az újabb aranyéremre tör Forrás: Beach Hungary Volleyball
Bútor (16), Kristóf (16) és Szabó (14) két évvel ezelőtt Szíciliában középiskolai világbajnokságot nyert, de a tehetségüket már idén is igazolták, hiszen a közelmúltban – példátlan módon – a csepeli, felnőtt ob-fordulón Bútor és Kristóf kettőse bravúros teljesítménnyel a legjobb négy közé jutott. Azonban a gödöllőiek legnagyobb sikere Vecsey Fanni nevéhez fűződik, aki tavaly 17 évesen felnőtt országos bajnok lett Vaida Beáta oldalán. „Tavaly nyáron a román tréner,  Adrian Pricop vette a szakmai munka irányítását, és a segítségével rengeteget fejlődhettem – fogalmazott Vecsey. – Amikor Beával összeálltunk az előző szezonban, nagyon gyorsan megtaláltuk az összhangot, némileg meglepő volt, hogy ilyen korán ekkora sikereket érek el a felnőttben is, összességében fantasztikus évadot zártunk. Az idén viszont az új partnerrel, Szabó Dorkával eddig hullámzó a formám, ám bízom benne, hogy a nagy döntőben majd a legjobbunkat hozzuk." Az alapító és egyben szakvezető elmondása szerint összesen közel 80 igazolt játékos strandröplabdázik az egyesület kötelékében, közülük 40-50 korosztályos fiatal jelenleg is rendszeresen látogatja az edzéseket, illetve megméreti magát versenyeken. De vajon mitől ilyen népszerű a szakág Gödöllőn? „Mindig arra törekedtünk Kleczli Csabával, hogy aki nálunk sportol, az megszeresse a strandröplabdát – mondta már ismét Karádi. – Nálunk nincs olyan rend, szigor és nagy fegyelem, mint a teremben vagy más sportágakban. A lényeg, hogy élvezzék a játékot, és aki tehetségesnek bizonyul, versenyezni szeretni, az megkapja a lehetőséget." További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.