- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kosárlabda: kedden kezdődik az U18-as fiúválogatott lévai Challenger-tornája

A héten Szlovákiában elkezdődik a FIBA (nemzetközi kosárlabda szövetség) európai Challenger-tornája az U18-as fiú nemzeti csapatnak is. Mint ismert, a magyarok Léván szerepelnek majd augusztus 3. és 8. között.

Az MKOSZ beharangozó írása szerint  [1]a válogatott utazó keretébe a juniorbajnok NKA Pécs két játékost ad Bánfi Balázs és Meszlényi Róbert személyében – utóbbi az elmúlt bajnokság alapszakaszában (13,8 pont, 7,5 pattanó, 8,1 gólpassz) és az országos döntőben (14,0 pont, 2,7 pattanó, 7,7 gólpassz) is rendkívül sokoldalú produkciót nyújtott, míg előbbi 12-13 pontos átlagai mellett a lepattanózásból is kivette a részét. A másik döntőst, a DEAC Kosárlabda Akadémiát Kalassai Martin képviseli majd, aki főleg a kinti dobásokban jeleskedhet – ezeket 41,2 százalékkal értékesítette.

Pethő Ákos csapata a bolgárokkal és az írekkel került közös csoportba Forrás: MKOSZ [2]

Pethő Ákos csapata a bolgárokkal és az írekkel került közös csoportba  •  Forrás: MKOSZ

A bronzérmes Vasas Akadémia legjobbjai közül hárman szerepelnek a 12-es keretben: a Kalassaihoz hasonlóan kintről veszélyes Várszegi Ádám, illetve a ponterős Dunai Zétény Péter mellett az alapszakaszban 18,7 pontot, a rájátszásban pedig 13,8 pontos, 10,0 pattanós dupla-duplát átlagoló Kelemen Ádám szerepel a csapatban. A piros-kékektől a bronzmeccsen egyetlen ponttal vereséget szenvedő Zsíros Akadémia Kőbánya képviseletében Vámos Ádámot láthatjuk, aki Kelemenhez hasonlóan a palánk alatt (is) hasznos. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia is delegál egy embert a válogatottba, a sokoldalú irányítót, Csendes Pétert, aki 13 pontot, valamint 9 pattanót és gólpasszt átlagolt a bajnoki évad nagy részében, a döntőben pedig 17,7-re tudta növelni ponttermelését.

A csapatkapitány, Tóth Barna és Ivkovic Milán érkezik a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiától – az osztrákok elleni két edzőmeccsen előbb Ivkovic, majd Tóth voltak a legeredményesebb pontszerzők. Ott lesz a keretben a Kaposvári Sportiskola legjobbja, Paár Márk is, továbbá a Zalakerámia ZTE KK-nál játszó Csuti Kornéllal teljes a 12 fős névsor.

A magyar csapat két felkészülési mérkőzést játszott – előbbi Ausztria U19-es (55-60), majd az osztrákok U18-as gárdáját (50-68) is sikerült legyőzni idegenben.

Pethő Ákos együttese a D csoportban előbb kedden Bulgáriával, majd szerdán Írországgal találkozik. A csoportban az első két helyen kell végezni ahhoz, hogy továbbjusson a válogatott a keresztjátékra az E csoport első két helyezettje ellen – abban a négyesben Románia, Ukrajna, Szlovákia és Svájc foglal helyet.

A magyar válogatott programja
2021. augusztus 3., kedd
21:00 Bulgária U18 – Magyarország U18
2021. augusztus 4., szerda
21:00 Magyarország U18 – Írország U18
A szombati és vasárnapi mérkőzések, illetve azok időpontjai az első két meccs eredményétől függnek.
A magyar válogatott kerete:
Bánfi Balázs (NKA Pécs)
Csendes Péter (Soproni Sportiskola KA)
Csuti Kornél (Zalakerámia ZTE KK)
Dunai Zétény Péter (Vasas Akadémia)
Ivkovic Milán (Kecskeméti KA)
Kalassai Martin (DEAC KA)
Kelemen Ádám (Vasas Akadémia)
Meszlényi Róbert Vilmos (NKA Pécs)
Paár Márk (Kaposvári SI)
Tóth Barna (Kecskeméti KA)
Vámos Ádám (Zsíros Akadémia Kőbánya)
Várszegi Ádám (Vasas Akadémia)

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.