- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Atlétika: csúcsteljesítményű fiatalok napja Tokióban

Fantasztikus napot zártak a csupán még juniorkorú, azaz az U20-as korosztályt képviselő atlétalányok a tokiói olimpián.

Mu és Hodgkinson befutója Forrás: worldathletics.com [1]

Mu és Hodgkinson befutója  •  Forrás: worldathletics.org

A női 800 méteres síkfutás döntőjének aranyéremre esélyesként vágott neki a 19 éves amerikai Athing Mu, hiszen a játékok előtt is a világ idei legjobb eredménye (1:56.07) állt a neve mellett a versenyszámban. Bár a címvédő Caster Semenya hiányzott a mezőnyből, Mu biztosra azért nem vehette a sikerét, ugyanis a kihívói között ott volt a 2019-es dohai világbajnokságon ezüstérmes honfitársa, Raevyn Rogers, és az idén Torunban fedett pályás Európa-bajnoki címet szerző, szintén 19 esztendős brit Keely Hodgkinson is.

A rajt után erődemonstrációt tartott Mu, aki egyből az élre állt, és a vezető pozíciót magabiztosan őrizte, majd 1:55.21 perces amerikai rekorddal lett olimpiai bajnok. A fiatal kiválóság tulajdonképpen az idén robbant be a nemzetközi felnőttélmezőnyben, korábban „csupán” a két évvel ezelőtti U20-as pánamerikai játékokról volt aranya, és a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról ezüstje. Elszántságát azonban jól jelzi, hogy miután testvéreit követve a rekortánon kötött ki, már kisgyerekkorában kijelentette, hogy olimpiai bajnok lesz. Nem kellett sokat várni, hogy betartsa az ígéretét.

A nagyszerűen hajrázó Hodgkinson végül 1:55.88-as új brit csúccsal (Kelly Holmes 1995 óta tartotta 1:56.21-gyel) jött be a második helyen. Az ő fejlődése is elképesztően látványos az utóbbi esztendőkben. Hodgkinson a 2012-es londoni olimpiát 10 évesen nézte a televízióban, és az addig úszónak készülő kislány, a hétpróbázó Jessica Ennis-Hill győzelmének hatására tért át az atlétikai pályára. 2018-ban még a győri ifjúsági Európa-bajnokságon nyert aranyérmet, immáron pedig az olimpiai ezüst lóg a nyakában.

Ezután jött a női 200 méteres síkfutás fináléja, melyben a namíbiai szupertehetség, Christine Mboma 2003-as születésűként képviselte az utánpótláskorúakat. Hogy a 18 éves versenyző jó napjait éli, azt a világranglistán elfoglalt remek pozíciója mellett a június végén futott U20-as világcsúcsa is mutatta – akkor még 400 méteren. De a 200 méter valaha volt legjobb junioreredménye sem jelentett számára akadályt, hiszen a visszafogottabb kezdését követően, fantasztikus második száz métert repesztett, és 21.81 másodpercre javította a rekordot. Ez azonban az aranyéremhez nem volt elég, az olimpiai bajnoki címet Elaine Thompson-Herah érdemelte ki. A Tokióban az első namíbiai érmet szerző Mbomát csak jamaikai csúccsal (21.53) lehetett megelőzni.

Az U20-asok után végül a 21 éves rúdugró, Armand Duplantis is felért a csúcsra. A svéd világrekordernek 602 centi kellett első olimpiai bajnoki címéhez. Duplantis ezt követően megpróbálkozott a 619 centis világcsúcsmagassággal is, de nem mutatott be újabb szenzációt.

És ugyanúgy a nap krónikájához tartozik, hogy a férfi 400 méteres gátfutás döntőjében, melyben a norvég Karsten Warholm 45.94-es világcsúccsal lett olimpiai bajnok, a 21 éves brazil Alison dos Santos 46.72-es új dél-amerikai rekorddal nyert bronzérmet.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.