- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tokió: az olimpián nem korfüggő a siker

Fiatalok, de sportágukban már a földkerekség legjobbjai is – ezt a nyakukban lógó olimpiai aranyérem igazolja. Jó néhány tizenéves sportoló mutatta meg Tokióban, hogy a siker receptjéből a rutint akár ki is lehet hagyni…

A japán gördeszkás, Nisija Momidzsi (13 évesen és 330 naposan) minden idők második legfiatalabb női olimpiai bajnoka lett Fotó:MTI/AP/Ben Curtis [1]

A japán gördeszkás, Nisija Momidzsi (13 évesen és 330 naposan) minden idők második legfiatalabb női olimpiai bajnoka lett  •  Fotó:MTI/AP/Ben Curtis

Az egyik legfigyelemreméltóbb szereplés 13 évesen és 330 naposan a japán Nisija Momidzsi nevéhez fűződik, a kislány megnyerte a női gördeszkások street versenyszámát. A sportág először szerepelt az ötkarikás programban, és azt, hogy gördeszkázásban a fiataloké a jövő, mi sem jelzi jobban, minthogy az ezüstérem a szintén 13 éves brazil Rayssa Leal, a bronz pedig a 16 esztendős japán Nakadzsama Funa nyakába került – ezzel minden idők legifjabb átlagéletkorú dobogója állt össze. Momidzsi pedig a második legfiatalabb női olimpiai bajnok lett az 1936-ban 13 évesen és 268 naposan diadalmaskodó amerikai műugró, Marjorie Gestring mögött. A férfiak között egyébként az evezésben 1960-ban a kormányos kettes német egységben kormányosként szereplő, 13 éves és 283 napos Klaus Zerta a csúcstartó.

A kínai versenyzők szokás szerint rohamtempóban termelik az olimpiai érmeket, ehhez pedig a két fiatal műugró, a 15 éves Csen Jü-hszi és a 17 esztendős Csang Csi-csi párosa is hozzájárult: a duó végig vezetve, fölényesen nyerte meg a női toronyugrók szinkronversenyét. Magabiztos teljesítményüket a számok is bizonyítják: nevük mellett 363.78-as összteljesítmény állt, míg a második helyen végző amerikai kettős 310.80-as eredménnyel fejezte be a versenyt.

Az íjászversenyek legfiatalabb győzteseként a 17 éves dél-koreai Kim Dzse Dok két aranyérmet is szerzett. Az ifjúsági világ- és felnőtt Ázsia-bajnok versenyző először a – japán fővárosban bemutatkozó – vegyes csapatversenyben diadalmaskodott a 20 éves, később egyéniben is győztes An Szan oldalán. Majd ezt követően a vele, illetve Kim Vu Dzsinnel és Oh Dzsin Hjekkel felálló dél-koreai trió nyerte a férfiak csapatküzdelmeit is. Az egyéni viadalon Dzse Dok a 17. helyen zárt.

Meglepetésre két, még utánpótláskorú úszó is aranyérmet ünnepelhetett. Az uszoda egyik legnagyobb szenzációját kétségkívül a 18 éves tunéziai Ahmed Hanaoui sikere hozta Japánban, akinek annak ellenére sem várta senki a győzelmét férfi 400 m gyorson, hogy ő már 2019-ben bejelentette: nyerni megy az olimpiára. Érdekesség, hogy a döntőbe csak a nyolcadik idővel csusszant be, ott viszont elképesztő tempóban repesztett: 3:43.36-os idejével a nagy esélyes ausztrál Jack McLoughlint is maga mögé utasította.

Szintén korát meghazudtoló produkciót mutatott be a medencében a mindössze 17 esztendős, amerikai Lydia Jacoby. Női 100 méter mellen nyert 1:04.95-tel; abban a számban, amelyben címvédő honfitársa, Lilly King és a 200 méteren világcsúcsot úszó, dél-afrikai Tatjana Schoenmaker is rajthoz állt. És hogy nem csupán kifutott eredményről van szó: a 4×100-as vegyesváltóban csupán néhány századdal maradt el az egyéniben győztes idejétől, miközben közvetlenül a rajt után leesett a szemüvege, vagyis „vakon” teljesítette a távot.

A tekvondósok 57 kilogrammos női 68 kilós férfimezőnyében is utánpótláskorú versenyző nyakába került az aranyérem. Előbbiben a 18 éves, amerikai Anastasija Zolotic hazája történetének első női aranyát nyerte meg a sportágban, miután a döntőben legyőzte az orosz Tatjana Minyinát. A férfiaknál a 19 esztendős üzbég sportoló, Ulugbek Rasitov fogott ki remek napot, és mások mellett a háromszoros világbajnok, kétszeres olimpiai érmes dél-koreai Li De Hont is felülmúlta a dobogó legfelső fokáig vezető úton.

Tekintélyes lista, és a játékok záróünnepségét csak vasárnap tartják.