- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Evezés: sűrű program előtt állnak a hazai utánpótláskorú versenyzők

A tavalyi év tavasza óta – köszönhetően a koronavírus világszintű berobbanásának – az evezős események nagy részét törölték, a sportolók esetében pedig nem csak a versenyrutin látta kárát ennek az időszaknak, hanem maga a felkészülés is, ami szintén nem a megszokott módon zajlott.

Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter (alulról a második páros) 5. helyükkel a legjobb magyar eredményt szállították a racicei U23-as vb-n Forrás: MESZ [1]

Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter (alulról a második páros) 5. helyükkel a legjobb magyar eredményt szállították a racicei U23-as vb-n  •  Forrás: MESZ

„A válogatott esetében a téli felkészülés nagyon visszafogott volt, márciusban tíz fő alatti csoportokra osztottuk fel a versenyzőket, csak úgy tudtunk dolgozni. A tavaszi tesztek, például a hat kilométeres csepeli verseny elmaradt, áprilisban kezdtünk leghamarabb a kishajós válogatóval – ez nem túl ideális. Bizonytalan volt, hogy ki milyen állapotban fog megérkezni ezekre, és olyanok is előfordultak, akik a verseny előtt kerültek karanténba, rosszabb esetben el is kapták a vírust” – nyilatkozta korábban az Utánpótlássportnak [2] a nehéz időszakkal kapcsolatban Lőrincz Attila, utánpótlás szövetségi kapitány.

A hazai és nemzetközi megméretések többségét törölték vagy elhalasztották, a 2021-es év második fele azonban szerencsére újra bővelkedik az utánpótláskorú versenyzők számára rendezett eseményekben. Július első felében Racice volt a helyszíne az U23-as világbajnokságnak [3], ahol két magyar egység is a legjobb hat közé jutott, a nemzetközi versenyek sorát pedig a mai napon, azaz pénteken kezdődő Jeunesse-kupa folytatja Linz-ben; ott szombaton és vasárnap összesen hét számban szurkolhatunk magyar egységnek. Ausztriában azok a 18 éves vagy attól fiatalabb evezősök ragadnak lapátot, akik a válogatókon a vb-re kvalifikáló egységek mögött értek célba. A korosztály világbajnokságára – ami nemzetközi besorolás szerint junior – sem kell sokat várni, hiszen augusztus 11-én már indulnak az első futamok Bulgáriában, három magyar egységgel a mezőnyben. Ők októberben Európa-bajnokságon is bizonyíthatnak, hasonlóan az U23-as versenyzőkhöz, akik számára szeptemberben rendezik meg a kontinensviadalt.

A következő hónapok legfontosabb, magyar utánpótlást érintő eseményei:
Augusztus 6-8.: Jeunesse-kupa (Linz, Ausztria)
Szombat (augusztus 7.):
Férfi négypár: Zudor Marcell Ferenc, Rózsavölgyi Viktor, Fernandez-Kiss Dávid, Nagy Gergely Zoltán
Női négypár: Bóka Sára, Balázs Szonja, Fazekas Fanni, Harsányi Orsolya
Női kormányos nélküli kettes: Lajkovics Rebeka, Romsics Lili
Női kormányos négyes: Volter Réka Rebeka, Ferencz Panna, Sándor Zsófia, Viandt Léna Lilian, Majsa Klaudia (kormányos)
Vasárnap (augusztus 8.):
Férfi négypár: Zudor Marcell Ferenc, Rózsavölgyi Viktor, Fernandez-Kiss Dávid, Nagy Gergely Zoltán
Női kétpár: Balázs Szonja, Fazekas Fanni
Női nyolcas: Volter Réka Rebeka, Ferencz Panna, Harsányi Orsolya, Bóka Sára, Lajkovics Rebeka, Romsics Lili, Sándor Zsófia, Viandt Léna Lilian, Majsa Klaudia (kormányos)
Augusztus 11-15.: Junior világbajnokság (Plovdiv, Bulgária)
Szeptember 4-5.: U23-as Európa-bajnokság (Kruszwica, Lengyelország)
Október 9-10.: Junior Európa-bajnokság (München, Németország)

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN [4] a sportági aloldalunkon.