UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-08-15 08:57

Birkózás: hétfőn rajtol az oroszországi junior-világbajnokság

Hétfőn kezdődik az oroszországi Ufában a junior birkózó-világbajnokság, amelynek a magyar válogatott 15 fős versenyzői küldöttséggel vág neki.

A július elején Dortmundban rendezett junior Európa-bajnokságon négy ezüst- és két bronzérmet nyertek, valamint hét ötödik helyet értek el a magyar birkózók. Az ufai korosztályos világbajnokság küzdelmei hétfőn indulnak el a szabadfogású súlycsoportokkal, majd szerdán már a lányokon sor, végezetül pénteken a kötöttfogásúak következnek. A magyar csapat esélyeiről a szövetség utánpótlás-bizottságának vezetőjét, Struhács Györgyöt kérdeztük.

Fotó: Martin Gábor / MBSZ
Fotó: Martin Gábor / MBSZ
„Nyilvánvalóan, az Eb-n elért kiváló eredményünket nem fogjuk tudni megismételni Oroszországban, hiszen ezúttal sokkal nagyobb konkurenciával kell szembenézni. Belépnek a képbe az ázsiaiak: az irániak és a kazahok mindig komoly erőt képviselnek, valamint a kisebb súlyokban a japánokkal is számolni kell. Emellett természetesen az amerikai különítmény tagjai is rendre az élvonalba tartoznak. Az erőviszonyok alapján úgy érzem, hogy a szabadfogásban a pontszerző helyekre lehet reális sanszunk, a kötöttfogásúak mezőnyében – elsősorban Tösmagi Attila révén – egy éremre joggal pályázhatunk, míg a lányok versenyében akár két dobogós helyezés is összejöhet" – nyilatkozta a kötöttfogású válogatott korábbi szövetségi kapitánya az Utánpótlássportnak. Németországban a legtöbb dobogós helyezéssel a lányok büszkélkedhettek, Ritter Diletta tanítványai közül hárman, Szabados Noémi (65 kg), Szenttamási Róza (55 kg) és Szél Anna (59 kg) is ezüstéremmel zárt. A Dortmundban kiválóan teljesítő fiatalok mellett a kadét Európa-bajnok Újfalvi Lili (72 kg) lép szőnyegre negyedikként. „A felkészülés abszolút az előre megtervezettek szerint haladt, az Eb-t követő rövid pihenő után mindenki edzőtáborba vonult. A kötöttfogásúak Horvátországba utaztak, ott a hazaiakkal és a csehekkel is tréningeztek. Eközben a többiek itthon álltak munkába. A lányok Dunavarsányban dolgoztak gőzerővel, ahol a lengyelekkel és az olaszokkal is összemérhették tudásukat a közös edzéseken, míg a szabadfogású fiúk Mátraházán igyekeztek megalapozni a sikeres szereplést. Ami az összképet illeti: a versenyzőink felkészülten, jó állapotban várják a vébét!" A kötöttfogású válogatottban hat sportoló szerepel az oroszországi viadalon, ezzel ők a legnagyobb létszámú magyar szekció. Kliment László tanítványai közül a legnagyobb éremvárományos az Eb-n ezüstig jutó Tösmagi Attila a 72 kilósok között. Szintén ott lesz a csapatban a kadétkorú, nehézsúlyú Bazsó Adolf is, aki a Ruhr-vidéken a bronzérmeig vitte. Az ufai megmérettetésen Mezei Dominik is kipróbálja magát 82 kilóban. A dorogiak tehetsége az idei kontinensviadalon nem állt rajthoz, ugyanis akkor Dömök Péter képviselte a magyar színeket. A Tóth Gábor vezette szabadfogásúak öt fővel vágnak neki az eseménynek, ők nyitják hétfőn a programot, és Budai-Kovács Marcellnek és Korcsog Milánnak köszönhetően már az első versenynapon lesz magyar érdekelt.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, OROSZORSZÁG, UFA: A verseny és a magyarok programja: Szabadfogás: Hétfő-kedd. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepp-L), 70 kg: nincs magyar induló. 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Korcsog Milán (Csepp-L). Kedd-szerda. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC), 86 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: Ubornyák Csaba (Vasas SC). Női birkózás: Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepp-L). 59 kg: Szél Anna (Orosházi SBK). 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló. Csütörtök-péntek. 53 kg: nincs magyar induló. 57 kg: nincs magyar induló. 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 72 kg: Újfalvi Lili (Kecskeméti TE). Kötöttfogás: Péntek-szombat. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC), 87 kg: Mezei Patrik (Dorogi NC), 130 kg: Bazsó Adolf (BHSE). Szombat-vasárnap. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK), 82 kg: Mezei Dominik (Dorogi NC), 97 kg: nincs magyar induló.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.