- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Karate: pénteken rajtol az utánpótlás Európa-bajnokság Tamperében

Harminchárom versenyző képviseli a magyar karatét a japán gyökerű sportág idei korosztályos Európa-bajnokságán Finnországban, ahol a házigazdák szeretnék a múlt év eleji, budapesti viadalhoz hasonlatos sikerrel megrendezni a kadétok, a juniorok és az U21-esek kontinentális csúcseseményét.

„A fővárosunkban rendezett Eb-vel magasra tettük a mércét mindenki előtt, hiszen korábban sosem látott mezőny indult nálunk: ötvenhárom ország ezernégyszáznál is több versenyzőjével bonyolítottuk le a korosztályos viadalt a BOK-csarnokban. Ilyenre előzőleg nem akadt példa – bocsátotta előre dr. Mészáros János, a hazai szakszövetség elnöke a tamperei rendezvénnyel kapcsolatos érdeklődésünkre reagálva. – A mi Eb-nk egyben főpróbája is volt a 2022-es, majd a koronavírus-járvány miatt 2023-ra áttett budapesti felnőtt-világbajnokságnak. Egyszóval mérvadó lett fővárosunk. Tamperébe is viszonylag nagy létszámú Eb-t szerveznek a finnek, ezen mi is ott leszünk, s a többiekhez hasonlatosan nagy létszámú csapattal. A finnországi Eb a budapesti csúcsot nem dönti meg, de egy kiemelkedően nagy rendezvény várható Tamperében is.”

Irány Tampere! Eb-érmeket akarnak a karatés harminchármak Forrás: karate.hu [1]

Irány Tampere! Eb-érmeket akarnak a karatés harminchármak  •  Forrás: karate.hu

Az előnevezések alapján 45 ország indítja karatésait, s ezer felett lehet az összlétszám a 21 éven aluliak 13., illetve a kadét- és juniorkorúak immár 48. Európa-bajnokságán.

„Mi harminchárom versenyzővel megyünk Büchler Zsolt szövetségi kapitánnyal az élen, s érmeket várunk, mert erős a csapatunk – folytatta az MKSZ első embere. – A gyerekek ráadásul most fel vannak dobódva. Fiataljainkra érzékelhetően nagyon pozitívan, mindenképpen felvillanyozólag hatott az olimpiai siker, Hárspataki Gábor tokiói bronzérme. Szakmailag pedig igen jól sikerült felkészülésen vannak túl válogatottjaink, akik az edzőtábor után utaztak ki Tamperébe, ahol péntektől vasárnapig zajlanak a versenyek.”

A 33-as szám azt is jelenti, hogy Magyarország valamennyi egyéni kategóriában indít versenyzőt. A keret tagja a 2020-as budapesti Eb-n küzdelemben aranyérmet nyert Baranyi Zsófia és Jakubovics Dalma, az egy évvel korábban, a dániai Aalborgban Európa-bajnoki címet szerzett Ilankovic Aleksandra, a már korosztályos Eb-ezüstig is eljutott Nguyen Hoang An, s állt már kontinensverseny dobogóján a katás, vagyis formagyakorlatban induló Bárdos Ádám és a kumités, tehát a küzdelemben érdekelt Dvorák Ádám egyaránt.

A MAGYAR EB-INDULÓK:
Formagyakorlat:

Férfiak:
U21:
Mérő Bálint (Vasas)
Junior: Bárdos Ádám (Sportingbudo)
Kadét: Bérczes Botond (Justitia)
Nők:
Tóth Vanda (Justitia)
Junior: Kovács Dominika (MTK)
Kadét: Fodor Amira (KSI)
Küzdelem:
U21:  
Férfiak:
60 kg: Szabó Marcell (KSI)
67 kg: Nguyen Hoang An (MTK)
75 kg: Botos Botond (MTK)
84 kg: Éles Bence (MTK)
plusz 84 kg: Frankó Dániel (Szarvas)
Nők:
50 kg: Rónai Lili (UTE)
55 kg: Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK)
68 kg: Borbás Hedvig (KSI)
plusz 68 kg: Pap Dorottya (UTE)
Juniorok:  
Fiúk:
55 kg: Kiss András (UTE)
61 kg: Gödri-Martis Huba (MTK)
68 kg: Nagy Balázs (UTE)
76 kg: Baló Hunor (MTK)
plusz 76 kg: Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár)
Lányok:
48 kg: Jakubovics Dalma (MTK)
53 kg: Lintz Alexandra (UTE)
59 kg: Papp Réka (BVSC-Zugló)
plusz 59 kg: Fleischer Dóra (MTK)
Kadétok:   
Fiúk:
52 kg: Tóth Máté (MTK)
57 kg: Dévényi Bence (BHSE)
63 kg: Szinák Csaba Zalán (BVSC-Zugló)
70 kg: Olajos Marcell (BHSE)
plusz 70 kg: Szodorai Bence (BVSC-Zugló)
Lányok:
47 kg: Hecker Bojána (UTE
54 kg: Bogdán Panna (UTE)
plusz 54 kg: Kopfer Anna (UTE)

További korosztályos hírek KARATÉBAN [2] a sportági aloldalunkon.