- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: Tösmagi Attila bronzérmes lett az ufai junior vb-n, de fényesebb medálra vágyik

– Egy héttel a versenyt követően hogyan gondolsz vissza a világbajnokságra?

– Maradt bennem némi hiányérzet, hiszen megvolt a lehetőségem, hogy akár fényesebb érmet szerezzek, de az elődöntőben túl nagy nyomás nehezedett rám, és kikaptam. Ha viszont az összképet nézem, szép eredményt értem el, már csak azért is, mert a magyar csapatból egyedüliként nekem sikerült érmet nyernem.

– Az egész viadalon magabiztosan, remek formában birkóztál, de a döntőbe jutásért viszonylag simán kikaptál. Említetted a nyomást: miből fakadt ez a rád nehezedő teher?

– Úgy vágtam neki a vébének, hogy egyértelműen az aranyérem a célom. A júniusi, dortmundi Eb-ezüst is bizonyította, hogy a legjobbak közé tartozom a súlycsoportomban, így reális eséllyel pályázhattam most is a végső győzelemre. Az elődöntőig ideálisan alakult minden, fejben és fizikailag is egyben voltam, ugyanakkor annyira akartam a sikert, hogy ez agyon nyomott a legjobb négy között, ráadásul a hazai környezetben versenyző Bajduszov volt az ellenfelem. Amikor bevonultam a csarnokba, ezerötszáz fős, fanatikus orosz szurkolótábor fogadott. A teltházas arénában szinte mindenki ellenem drukkolt, a bevonuláskor a riválisomat hatalmas ovációval várták, míg engem kifütyültek. Korábban nem találkoztam még ehhez hasonló atmoszférával, nagyon nehezen küzdöttem meg ezzel a helyzettel. Megilletődötten kezdtem a meccset, ez pedig rányomta a bélyegét a teljesítményemre is. Így aztán, sajnos, esélyem sem volt a győzelemre.

Tösmagi Attila (balra) és edzője, Kliment László Forrás: MBSZ [1]

Tösmagi Attila (balra) és edzője, Kliment László  •  Forrás: MBSZ

–Ezután hogyan szedted össze magadat a másnapi bronzmérkőzésre?

– A vereség után padlóra kerültem, de néhány óra elteltével már félre tudtam tenni a csalódottságomat, és csak az járt a fejemben, hogy mindenképpen éremmel térjek haza.

–Azért a bronzért alaposan meg kellett küzdened, hiszen az iráni Abdi ellen az első menetben 5-0-s hátrányt szedtél össze….

– Mégsem fordult meg a fejemben, hogy kikaphatok. Annak ellenére, hogy vesztésre álltam, és elúszni látszott a meccs, végig nyugodt maradtam, higgadt fejjel gondolkodtam, hittem magamban, hogy meglesz a fordítás. Ez a hozzáállás szerencsére meghozta az eredményét, mivel a második menetre szemmel láthatóan elfáradt az iráni, én viszont sokkal jobban bírtam erővel, így a végére felőröltem, és enyém lett az áhított érmet.

– Rendkívül eredményes nyarat zártál, hiszen a júniusi junior Eb-n a második helyen, míg a vb-n a harmadik helyen végeztél. Összességében mennyire vagy elégedett a teljesítményeddel?

– Részint örülök annak, hogy az idén mindkét világversenyen felállhattam a dobogóra, hiszen erre még egyetlen évben sem volt példa a pályafutásom során, de azért, amint már említettem, maradt bennem hiányérzet. Természetesen sokkal boldogabb lennék, ha legalább az egyik eseményen arany kerül a nyakamba. Egyebek között ez motivál majd a közeljövőben, miközben persze ezek a sikerek önmagukban is hatalmas löketet adnak, Mert azt igazolják, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.