- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: az álomból valóság lett – elindult teljes létszámmal a Kozma István-akadémia képzése

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli bázisán kezdetét vette az első olyan tanév, ahol már teljes létszámmal, 87 fiatal versenyzővel rajtolt a képzési program. Az előző évben tíz lánnyal zajlott a nevelőmunka, viszont most a fiúk is becsatlakoztak, így már a maximális kapacitással folyhat a jövő bajnokainak fejlődése az „új” műhelyben. Bácsi Péter szakmai igazgató elégedetten nyilatkozott az indulásról.

Mindenkiben óriási izgatottság volt már a szeptemberi rajt előtt, hiszen nagyon vártuk, hogy az álomból végre valóság legyen, és elinduljon a munka teljes gőzzel az akadémián. Sajnos a járványhelyzet is közbeszólt, így az eredeti tervekhez képest kicsit megkésve tudtuk csak elkezdeni a képzési programot. De kijelenthetjük, hogy a hosszú előkészítési folyamat után végre összeállt minden, a célegyenesbe értünk, és reméljük, hogy most már a gyümölcsét is learathatjuk ennek a munkának, illetve hogy ez a közeljövőben eredményekkel is párosulni fog” – nyilatkozta Bácsi az Utánpótlássportnak.

Forrás: KIMBA [1]

Mindenki alig várta már a szeptemberi rajtot  •  Forrás: KIMBA

Az akadémia növendékei közé tartozik például a leányszakág legnagyobb ígérete, a 17 éves Elekes Enikő is, aki nemrégiben hazai környezetben kadét-világbajnoki címet szerzett.

„Jelenleg két képzésünk van az akadémistáinknak: az alap-, illetve a teljes program. A teljes programunkban 87 fiatal van, míg az alapképzésben szintén közel ennyien szerepelnek. Az előbbibe tartozók bentlakásos kollégiumban élik a mindennapjaikat, illetve az akadémia csepeli partneriskoláiba járnak, ahol összhangban végzik tanulmányaikat az élsporttal, így például délelőttönként is edzhetnek a tehetségeink, utána mennek csak az iskolába. Míg az alapprogram résztvevőinek heti két edzés, valamint havi egy edzőtábor a kötelező a Kozma-akadémián.”

A jelenlegi 87 fő a későbbiekben majd 120-ra bővülhet, ugyanis 2022 szeptemberére elkészül a KIMBA sportkomplexumához tartozó kollégium is, addig viszont a közelmúltban felújított Weiss Manfréd Kollégium vendégszeretetét élvezhetik az ifjú birkózók.

„Nagyon pozitívak az első benyomások, a gyerekek már alig várták, hogy birtokba vehessék az akadémia létesítményeit, beköltözhessenek a kollégiumba. Példás magatartással és szorgalommal vágott neki mindenki a tanévnek. Az látszik, hogy abszolút ki vannak éhezve a munkára, ez a garancia a fejlődésre és a sikerekre.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.