- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Evezés: bronzérmet szerzett a férfi könnyűsúlyú négypár a lengyelországi U23-as Eb-n

A lengyelországi Kruszwicában ragadtak lapátot szeptember első hétvégéjén a kontinens legjobb U23-as versenyzői a korosztályos Európa-bajnokság keretein belül. Az eseményen a magyar küldöttséget tekintve tíz egységnek, összesen huszonnégy sportolónak szurkolhattunk, akikre sűrű program várt a kétnapos megméretésen.

A könnyűsúlyú négypár bronzérmet szerzett a lengyelországi U23-as kontinensviadalon Forrás: MESZ [1]

A könnyűsúlyú négypár bronzérmet szerzett a lengyelországi U23-as kontinensviadalon  •  Forrás: MESZ

A magyarok legjobb eredményét a férfiak könnyűsúlyú négypárevezős egysége (Bridge Henry, Fenyődi Tamás, Pálfai Csikó és Szőllősi Balázs) szerezte, amely a szombati napon remek versenyzéssel a második lett a helyosztóban, majd a vasárnapi döntőben óriási izgalmak közepette bronzérmet szerzett, mindössze három tized másodperccel lemaradva az ezüstérmes egységtől. Nagyjából ekkora különbség választotta el a dobogótól a Czinege Tamás és Boros Bálint alkotta perort a könnyűsúlyú kettesek mezőnyében, akik így a negyedik helyen végeztek. Rajtuk kívül is jutottak A döntőbe magyar egységek: ötödik lett a könnyűsúlyú kettes (Fülöp Adrienn és Hegyes Barbara) és a könnyűsúlyú kétpár (Csepel Zsófia és Fehárvári Eszter) is, míg hatodik pozícióban Benda Orsolya (normálsúlyú egypár) fejezte be a versenyt. A normálsúly B döntőibe öt magyar hajó jutott. Az U23-asok szövetségi kapitánya, Molnár Dezső elégedetten értékelt az eseményt követően az Utánpótlássport számára.

„A kitűzött céljainkat 90%-ban sikerült elérni. Olyan versenyszámok is vannak, ahol gyengébb lett a vártnál a végeredmény, azonban több egység is felülmúlta az esemény előtt remélt helyezéseket. Utóbbiba a könnyűsúlyú négypár is beletartozik, amelyet a 4-5. helyre lőttük be, a fiúk viszont remek versenyt produkáltak. Az utolsó 500 méteren az ezüstérem is közel volt, nagyon örülünk a dobogós helynek. Benda Orsi is meglepetést okozott, aki most egypárban állt rajthoz, Szklenka Bencétől azonban A döntőt vártunk. Nagyon tehetséges versenyzőről beszélünk az ő esetében is, a sorsolás azonban nem kedvezett neki, nehéz ágra került, ami negatívan befolyásolta a verseny alakulását. A normálsúlyú négypárunk esetében még elemzésre szorul a helyzet, hiszen a pótválogató során ez az összeállítás nagyon gyors volt, most viszont visszafogottan teljesítettek. Összességében elégedettek lehetünk; a tavalyi eredményhez képest sikerült az előrelépés. Akkor mindössze egyetlen magyar egység jutott a legjobb hat közé, most viszont öten is ott voltak.”

A magyar csapat eredményei a Kruszwicában megrendezett U23-as Európa-bajnokságon:
Bridge Henry, Fenyődi Tamás, Pálfai Csikó és Szőllősi Balázs (edző: Mácsik Miklós): könnyűsúlyú négypár (3. hely)
Boros Bálint és Czinege Tamás (edző: Pergel László): könnyűsúlyú kettes (4. hely)
Fülöp Adrienn és Hegyes Barbara (edző: Schneider Henrik): könnyűsúlyú kettes (5. hely)
Csepel Zsófia és Fehárvári Eszter (edző: Alföldi Zoltán): könnyűsúlyú kétpár (5. hely)
Benda Orsolya (edző: Lőrincz Attila): normálsúlyú egypár (6. hely)
Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs (edző: Saáryné Pető Tímea): normálsúlyú kettes (7. hely)
Szklenka Bence (edző: Mácsik Miklós): normálsúlyú egypár (8. hely)
Zsiros Janka és Elek Boróka (edző: Lőrincz Attila): normálsúlyú kétpár (8. hely)
Koncsik Dominik, Király Miklós, Király Csaba és Juhász Tamás (edző: Pergel László): normálsúlyú négyes (8. hely)
Hajdú Zsolt, Papp Benedek, Újhelyi Mihály és Szabó Gábor (edző: Molnár Zoltán): normálsúlyú négypár (10. hely)
Tartalék: Szász Gergely

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN [2] a sportági aloldalunkon.