- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tollaslabda: változás a hazai ranglista számításában

Néhány napja a Magyar Tollaslabda Szövetség a hivatalos Facebook-oldalán számolt be róla, hogy hosszú és alapos előkészítés után megváltoztatták a hazai játékosok ranglistájának szabályzatát. Korábban az U11-es, legfiatalabb korosztálytól kezdve az U13-asoknak, az U15-ösöknek, az U17-eseknek és az U19-eseknek is külön vezették a sorrendjét, ez azonban megszűnik, és helyette mindössze hat rangsor fog készülni (mindkét nemben egyéni, páros és vegyes). Ezeken a „tabellákon” találhatjuk a felnőttekkel együtt az utánpótláskorú versenyzőket is, akiknek külön nem lesz ranglista vezetve; a korosztályokra való lebontás az alap rangsorból fog megtörténni, a születési évek alapján.

A magyar küldöttség a Szlovéniában zajló U17-es Eb-n Forrás: MTSZ [1]

A magyar küldöttség a Szlovéniában zajló U17-es Eb-n  •  Forrás: MTSZ

Szintén fontos változás, hogy már nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyek eredményei is beleszámítanak a ranglista alakulásába, ezzel komplexebb, valósabb képet adva a játékosok aktuális szintjéről.

„Nemzetközi példák alapján úgy gondoljuk, hogy ez a ranglista számítási módszer lényegesen igazságosabb és egyértelműbb rangsort eredményez” – írja az MTSZ a változtatás okával kapcsolatban.

A fiatalok nem tétlenkednek, az augusztus végén, Pécsen rendezett 11. Multi Alarm junior nemzetközi bajnokságon [2] összesen tizenegy magyar játékost láthattunk dobogóra állni, és a jelenleg Szlovéniában, Podcetrtekben zajló U17-es Európa-bajnokságon is igyekeznek minél előrébb végezni, ami – mostantól – a hazai rangsor miatt is lényeges.

A férfi egyes legfrissebb listáján [3] az első tízben négy utánpótláskorú tollaslabdázót találunk, míg női egyesben öt, a férfi párosban hat, női párosban három, férfi vegyesben öt és női vegyesben három fiatal büszkélkedhet top 10-es helyezéssel.

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN [4] a sportági aloldalunkon.