- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Innovatív technológiával segíti a küzdősportolók felkészülését a REDFlash

Kézi és fali ütőpajzsokkal, rúgópajzzsal és ütőfallal segíti a küzdősportolók minél magasabb színvonalú felkészítését a REDFlash. Az elektronikusan működő eszközök újdonságként robbantak be a versenyzők életébe, hogy többek között fejlesszék a „harcosok” pontosságát és koncentrációját, akár a fiatalabb korosztályok képviselőinél is. A szakmai tapasztalattal kifejlesztett szerkezetekről a REDFlash ügyvezetőjét, Spák Józsefet kérdeztük.

„A küzdősportok edzéseinek fontos eszközei az ütő- és rúgópajzsok, az azzal való munka bevett, biztonságos módszer az ilyen típusú tréningeken. Az egyik, több mint harminc éves tapasztalattal rendelkező edzőkollégánk vetette fel, hogy milyen jó lenne, ha a pajzsok a sportolók reakcióidejét is tudnák mérni, jelezni. Ez volt az alapötlet, ami után elkezdődött a fejlesztés időszaka. Olyan, vizuális jelet adó eszközök születtek meg, amire ütéssel vagy rúgással reagálhat a sportoló; ezekből különböző hosszúságú sorozatokat lehet választani, az eredményeket pedig rögzíti és megosztja a gép a használójával – magyarázza Spák. – Ideális felszerelés ökölvívóknak, karatésoknak, a kick-box, a tekvondó és a thai box képviselőinek, és a sort még hosszasan lehetne folytatni. Ezt támasztja alá az is, hogy számos hazai szervezettel alakítottunk ki kapcsolatot, sokan használják a különböző eszközeinket: többek mellett ilyen a Magyar Karate Szövetség, illetve a hazai ökölvívó szövetség is. Ezen a hétvégén rendezik a 26. Magyar Kick-box Világkupát (szeptember 16-19., BOK Sportcsarnok – a szerk.), ahol kiállítókként velünk is lehet majd találkozni, és ki lehet próbálni az eszközeinket is.”

A REDFlash eszközei a fiatal sportolók számára is hasznosak Forrás: REDFlash [1]

A REDFlash eszközei a fiatal sportolók számára is hasznosak  •  Forrás: REDFlash

Jó hír a fiataloknak, hogy az eszközök használata nincs életkorhoz kötve, sőt, az utánpótláskorú sportolók is sokat profitálhatnak a technológia használatából.

„Amíg a profi felnőtt sportolóknál a teljesítmény javítása, növelése a cél, addig a gyerekeknél inkább a játékosságot emelném ki. Rengeteg különböző feladatot lehet kitalálni az eszközeinkre, amivel egy barátságos és fair versenyzést lehet létrehozni a kicsik között. Szintén lényeges, hogy digitális szerkezetről beszélünk, amivel a mai világban könnyebb a gyerekek figyelmét lekötni – ezt az edzőkollégáimmal naponta tapasztaljuk. Olyan technológiáról beszélünk, ami megragadja a fiatalok figyelmét, emellett azonnali visszajelzést ad, ami manapság nagyon lényeges. Az utánpótláskorúaknál is fejleszti a különböző készségeket, mint például az állóképesség vagy a koncentráció, ám esetükben hasonlóan fontosnak tartom, hogy a motivációt és a figyelmet is fenntartja.”

És hogy lehet-e a REDFlash termékeit a küzdősportokon kívül is hasznosítani?

„Minden jó reflexet és gyorsaságot igénylő sportágban hasznosak az eszközeink, legutóbb például a vívással kapcsolatban teszteltünk, ahol a pajzs szúrópárnaként funkcionált, amellyel így szintén a reakcióidőt rögzítettük. Lehet, hogy meglepően hangzik, de az utóbbi időben a fitneszhez tartozó FitFightban is elkezdték használni, ahonnan ugyanúgy pozitív visszajelzéseket kapunk. Van egy hét érintőfelületes ütőfalunk is, ami a mozdulatgyorsaságot, a reflexet, a perifériás látást és a szem-kéz koordinációt is fejleszti. A küzdősportoktól kezdve az asztaliteniszen és az autóversenyzésen át a fitneszig a testmozgás bármelyik irányzatában hasznosítható.”

A termékekről bővebben a redflash.hu [2] oldalon olvashat!