UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-10-07 17:36

Cselgáncs: Varga Brigitta bronzérmes, Özbas Szofi ötödik a junior-világbajnokságon

Varga Brigitta bronzérmet szerzett, Özbas Szofi pedig az ötödik helyen zárt az olaszországi Olbiában zajló junior cselgáncs-világbajnokság 63 kilós női mezőnyében.

Az olaszországi Olbiában zajló junior cselgáncs-világbajnokság második, csütörtöki napján öt magyar fiatal volt érdekelt, közülük az esélylatolgatások alapján is az élmezőnybe várt Özbas Szofi és Varga Brigitta szerepelt a legjobban a nők 63 kilogrammos kategóriájában. Már csak azért is e két versenyzőre került a versenynap reflektorfényébe, mert a legutóbbi, 2019-es marokkói vb-n az azóta olimpikonná vált Özbas Szofi nyert, tehát címvédőként érkezett a viadalra, Varga Brigitta pedig a szeptemberi junior Eb-n zárt ezüstérmesként.

Varga Brigitta bronzérmes a junior vb-n Forrás: IJF
Varga Brigitta bronzérmes a junior vb-n Forrás: IJF
Varga kiemeltként a második körben rajtolt. A 19 éves dzsudoka küzdelmes mérkőzésen jutott túl a kanadai Isabella Harrisen, majd még nagyobbat harcolva, aranyponttal győzte le a török Ayten Yeksant. A KSI fiataljából sokat kivett ez az összecsapás, így a negyeddöntőben a spanyol Laura Fernandez Vazquezzel nem bírt, de a vigaszágon folytathatta, ahol a 2019-es kadét Eb-győztes, belga Alessia Corraón keresztül vezetett az útja a bronzmérkőzésig. Az éremért a francia Melodie Turpin várt Vargára, aki nagyon szeretett volna felállni a dobogóra, és ezért tett is: 2:57 perccel a meccs vége előtt nagyszerű akciója ippont, egyben bronzérmet ért. Varga bronzmérkőzése: Közben a többek között ifjúsági olimpiai bajnok, szintén 19 éves Özbas is kiemeltként, ugyancsak a második körben kezdett. Ott a kirgiz Azhar Isaevát győzte le ipponnal, majd hasonló módon jutott túl a georgiai Indira Silagadzén is. A negyeddöntőben a tavalyi U23-as Európa-bajnok, holland Joanne Van Lieshout következett, és miután ő érdemelt ki először pontot, Özbasnak kellett futnia az eredmény után. A Békés Megyei Kano JSE kiválósága mindent meg is tett, hogy megfordítsa a meccset, de riválisa eredményesen védekezett, az idő pedig elfogyott. Özbas a vigaszágon folytathatta, ahol a román Florentina Ivanescut gyűrte le ipponnal, a brozmeccsen pedig az egy hónappal ezelőtt junior Eb-t nyert horvát Katarina Kristo állt vele szemben. Özbasnak az utolsó pillanatban ingott meg a koncentrációja, és Kristo szinte a négy perc leteltét jelző gongszóval egy időben hajtott rajta végre wazari értékű akciót – a magyar lány az ötödik lett. Özbas bronzmérkőzése: A nők 63 kilós döntőjét aztán Van Lieshout nyerte Fernandez Vazquezzel szemben. Csütörtökön a nők 57 kilogrammos mezőnyében Kriza Anna a második körben búcsúzott a junior Eb-győztes, most vb-ezüstöt szerző izraeli Kerem Primo ellen. A 73 kilós férfiak között Adorjáni Gergely két, Tóth Botond három kört ment. Előbbit spanyol, utóbbit francia ellenfél búcsúztatta. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.