- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: remekeltek a magyar fiatalok Oslóban – Szőke Alex ezüstérme mellett két ötödik hellyel zártak a felnőtt-vb-n

Jól teljesítettek a magyar fiatalok a múlt vasárnap lezárult oslói felnőtt birkózó-világbajnokságon. A vb mindössze két hónappal követte a tokiói olimpiát, és az ötkarikás játékokon szerepelt hat magyar közül csak egy lépett szőnyegre a norvég fővárosban.

Ott viszont éppen ő, a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában Japánban ötödik helyet szerző, 21 éves Szőke Alex bizonyult a küldöttség húzóemberének. Az EMSTK vb-újonc kiválósága parádés teljesítményt bemutatva egészen a döntőig menetelt, a fináléban végül kikapott, így a bravúros ezüstéremmel zárt.

Szőke Alex ezúttal is szenzációs teljesítményt nyújtott Fotó: MG / UWW [1]

Szőke Alex ezúttal is szenzációs teljesítményt nyújtott  •  Fotó: MG / UWW

Azonban az U23-as magyar tehetségek közül Lévai Tamás (22) is kitett magáért. A BHSE 77 kilós kötöttfogású versenyzője az elődöntőig jutott, majd a fináléba kerülésért, illetve a bronzmeccsen is vereséget szenvedett, ezzel az ötödik lett. Hasonlóképpen járt klubtársa, Takács István (20) is tíz kilóval feljebb, a 87 kilósok mezőnyében, amely szintén kiváló eredmény, hiszen első felnőttvilágversenyén szerepelt.

Utóbbi két eredmény azért is kiemelendő, mert a tokiói olimpián a Lőrincz testvérek éppen ezen súlycsoportokban szereztek arany- és ezüstérmet. Lőrincz Tamásról biztosan tudjuk, hogy befejezte pályafutását, míg Viktor még nem döntött a folytatásról, ám úgy tűnik ezek a kategóriák így is jó kezekben lehetnek.

A magyar kötöttfogású csapat egy ezüstéremmel és négy ötödik hellyel (az utánpótláskorúak mellett Torba Erik és Szabó László) fejezte be a viadalt, ezzel Módos Péter együttese a 48 résztvevő nemzetből a hatodik helyen végzett a csapatrangsorban – egy helyezést javítva a két évvel ezelőtti, kazahsztáni vb-hez képest.

Összesen 13 magyar birkózó vett részt az oslói vb-n, köztük hat korosztályos (U23-as) versenyzővel a keretben.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.