UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-10-29 11:26

Röplabda: a megfiatalított kerettel a bennmaradásért küzd a DKSE extraligás csapata

Az elsősorban a dunaújvárosi fiatal röplabdázókra építő DKSE a hetedik helyen zárta az elmúlt évadot a férfi Extraligában. Ezt követően a nyáron jelentős változások történtek a csapat háza táján, többen távoztak, így a Tomanóczy Tibor irányította együttes a megszokottnál is fiatalabb névsorral indult neki az új szezonnak a felnőttélvonalban.

A férfi Extraligában szereplő Dunaújvárosi KSE már az elmúlt években is rendre a saját nevelésű tehetséges röplabdázókra építette csapatát, azonban a nyári változások után még az eddigieknél is fiatalabb kerettel vágtak neki az új idénynek. A DKSE az előző évadban a hetedik helyen zárta az első osztályú bajnokságot, de az együttes a 2021–2022-es idénynek már Tomanóczy Bálint, Gebhardt Áron és Huseyin Batuhan Duman nélkül vágott neki. Az átalakulásokról, és a várakozásokról a vezetőedzőt, Tomanóczy Tibort kérdeztük.

A Dunaújvárosi KSE megfiatalított kerettel vágott neki az új szezonnak az Extraligában Forrás: DKSE
A Dunaújvárosi KSE megfiatalított kerettel vágott neki az új szezonnak az Extraligában Forrás: DKSE
„Elsősorban a kényszer hozta így, hogy még inkább fiatalítanunk kellett. Azt szerettük volna, ha a tavalyi csapatból minél többen itt maradnak, és tovább építkezhetünk, de az élet és a körülmények úgy hozták, hogy a nyáron szinte teljesen újra, az alapoktól kellett kezdenünk az építkezést. Három év kemény munkája volt ebben, hogy idáig eljussunk, emiatt persze kicsit fájó volt, hogy a nyáron ez történt. Az U21-es játékosaink közül többen eligazoltak, amit el kellett fogadnom. Ez az élet rendje, a fiúk többre vágytak, magasabb szintre akartak lépni – nyilatkozta Tomanóczy az Utánpótlássportnak, majd kitért fiára is, a 19 éves Tomanóczy Bálintra, aki a közelmúltban már a felnőttválogatottba is meghívót kapott, és a nyáron Kecskemétre igazolt. – Muszáj volt, hogy elengedjük a kezét, és ezt nem mint az apja, hanem elsősorban mint szakember mondom. Szerencsére ő is éhesebbnek bizonyult a sikerre, egyértelműen kijelentette, hogy érmet szeretne nyerni a bajnokságban, szóval az ő szeme előtt már nagyobb célok lebegnek, azokhoz pedig úgy érezte, el kell mennie. Nyilvánvalóan, számomra a távozása nem volt egyszerű, de bízom benne, hogy Kecskeméten kiteljesedik a karrierje." A dunaújvárosiak 18 fős keretét csupán kettő 1998 előtt született játékos alkotja, emellett 14-en is 20 év alattiak (vagy éppen 20 évesek), így a DKSE alakulata az átlagéletkort tekintve egyértelműen kilóg az Extraliga mezőnyéből. Tomanóczy tanítványait az első két bajnoki mérkőzésen előbb a MAFC legyőzte 3:1-re, majd a DEAC nyert 3:0-ra ellenük, ám a szakvezető szerint a meccsek képe korántsem volt egyoldalú. „Mindkét meccsen jól tartották magukat a fiúk, abszolút pariban voltak a szetteken belül. A munka, amit a fiatalokba fektettünk az edzőtársammal, Kövessy Balázzsal, illetve a többi kollégával együtt, beérni látszik, sőt ez még jobb is lesz. A nyáron változtattunk néhány taktikai dolgon, ráadásul most már harcosabban is játszunk. A játékosok egyre jobban megértik és elsajátítják a játékrendszert, különösen támadó oldalon látszanak ennek a jelei. De én mindig azt mondom a nekik, hogy mi februárra készülünk leginkább, a sorsunk akkor dől el majd, amikor ténylegesen a bennmaradásért kell harcolni. Remélem, addig a fiatal csapatunk még jobban összeérik, és a játék minden elemében előrelépünk, mert a legfőbb célunk, hogy az extraligás tagságunkat megőrizzük." A nevelőedzők munkáját dicséri, hogy az elmúlt idényben az U21-es országos bajnoki döntőben arany-, az U19-esek között ezüst-, míg az U17-esek mezőnyében bronzérmesek lettek a dunaújvárosi korosztályos együttesek. Így minden jel arra utal, hogy a jövőben is lesz ki(k)hez nyúlni a Fejér megyei egyesületben... További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.