UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-10-30 08:58

Kosárlabda: Eördögh Edit és Rátkai Eszter anya-lánya párosa megtalálta a számítását a Rátgéber Akadémián

A Vasasban eltöltött hosszú évek után nyáron Eördögh Edit edzőként, míg a korosztályos válogatott kosárlabdázó lánya, Rátkai Eszter játékosként vágyott új kihívásra, így a fővárosból Pécsre tették át székhelyüket. A párost a Nemzeti Kosárlabda Akadémia edzésén látogattuk meg.

A kosárlabda hazai szerelmeseinek nem igazán kell bemutatni Eördögh Editet, ugyanis játékosként 48-szoros válogatott volt, valamint Sopronban a mai napig ikonként tekintenek rá. Majd visszavonulása után az elmúlt tíz évben a Vasas utánpótlás-csapatait irányította edzőként. Ez idő alatt a pasarétieknél többek között a lányának, a 2006-os korosztály egyik legnagyobb tehetségeként számontartott, Rátkai Eszternek is egyengette a pályáját. Idén nyáron viszont mindketten váltottak, a Rátgéber Akadémián folytatták karrierjüket. A párost új állomáshelyükön látogattuk meg. Rátkai úgy véli, rögtön megtalálta a számítását Pécsen. „A Vasasban eltöltött kilenc évem után az elmúlt szezon végén azon kezdtem el gondolkodni, hogy mitől lehetnék még jobb, hogyan tudnék előrelépni, és felvetettem azt az ötletet a szüleimnek, hogy klubot szeretnék váltani, Pécsre szeretnék igazolni. Szerencsére abszolút támogattak a szándékomban, hiszen tisztában voltak vele, hogy itt még jobb kosárlabdázó lehetek. Ezt követően felkerestük Rátgéber Lászlót, aki nagyon szívesen, tárt karokkal fogadott. Azóta pedig mindenben segítenek itt az Akadémián, hogy megvalósítsam a céljaimat, vagyis hogy egyszer euroligás játékos váljon belőlem. Nagyon szeretek itt lenni, a lányok is gyorsan befogadtak, felkészült edzőkkel vagyok körülvéve. Remélem, még jó pár évig lesz lehetőségem itt fejlődni" – nyilatkozta Rátkai az Utánpótlássportnak. A 176 centiméter magas irányító reménység parádésán kezdte a bajnokságot új egyesületében. Saját korosztályában, az U16-osok között az alapszakasz első két mérkőzésén 32 pontot átlagolt, 47,5-es VAL-mutató mellett. Eközben az idősebbek, a juniorok mezőnyében a selejtezős meccseken 30,5 pontot dobott meccsenként.

Nyártól Eördögh Edit (bal) és Rátkai Eszter is az NKA Pécsen folytatja edzői, illetve játékoskarrierjét
Nyártól Eördögh Edit (bal) és Rátkai Eszter is az NKA Pécsen folytatja edzői, illetve játékoskarrierjét
„A jó játékom a csapattársaimnak is köszönhető, ugyanis az első pillanattól fogva elfogadtak és biztattak, és egy remek közösségben találtam magam. Míg a pályán igyekeztem önmagamat adni, a legjobbat kihozni magamból." A korosztályos válogatott játékos mellett edző-édesanyja is követte őt, és a Vasas fiataljaival elért szebbnél szebb sikerei után költözött Pécsre, ahol jelenleg a kadét leánycsapat („A" csapat) vezetőedzőjeként tevékenykedik. „Eszter mellett számomra is elengedhetetlen volt a továbblépés, hiszen edzőként életem végéig folyamatosan fejlődnöm kell, új dolgokat kell megismernem, éppen ezért jöttem, jöttünk ide Pécsre mindketten. Rátgéber László személye garancia volt a minőségi munkára, emellett az itt dolgozó hazai és nemzetközi edzőktől rengeteg tanulhatok. Már most, csupán néhány hónap érzem magamon mennyi új impulzus ért, például a külföldi mentoredzőink jelenléte nagyon sokat számít, hiszen ők kívülről látják, hogyan dolgozunk a gyerekekkel. Majd az edzések után a velük való eszmecserék fontos visszajelzés valamennyi edzőnek, hogy vajon mit csinálunk jól, netán rosszul. Ahogyan a fiatal játékosoknak, úgy az edzőknek is szükségük van arra, hogy egy kívülálló szakmai szem értékelje a munkáját. Ebből az aspektusból a legjobb helyre kerültem itthon fogalmazott Eördögh Edit, majd kitért Eszter remek szezonkezdetére is. Itt minden feltétel adott a további fejlődéséhez, mi több a lányomon az új környezet pozitív hatásai már most látszanak. Extra motiváltan vágott neki a bajnokságnak, és az edzéseken is abszolút mindig százszázalékkal odateszi magát. Az első fordulókban mutatott remek teljesítménye is azt tükrözi, hogy a benne lévő bizonyítási vágy kellő felszabadultsággal párosult. Ez is egyértelműen igazolja, jó döntésnek bizonyult a klubváltás." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.