- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: elsöprő győzelmek a kadétok Magyar-kupa-fordulóin

Szombaton a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a kadét vívóké volt a főszerep, ugyanis a tőrözők és a párbajtőrözők számára a második Magyar-kupa-fordulót rendezték.

A tőröző fiúk között a szezont kadét, valamint junior kupaforduló-arannyal kezdő Bagdány Albert távollétében ezúttal annak a Bálint Álmosnak jött ki legjobban a lépés, aki az első fordulóban a bronzéremig jutott. Az NKESE fiatalja most a csoportmérkőzések során és az egyenes kieséses szakaszban sem talált legyőzőre. Legszorosabb asszóját a 32 között vívta (15:11), aztán nullára is nyert összecsapást, a döntőben pedig klubtársát, a szintén remek formát mutató Budaházy Ambrust győzte le 15:6-ra. A harmadik helyen az ugyancsak NKSE-s Benyus András és az FTC-s Horváth Keán osztozott.

Kollár Anna ismét remekül vívott Forrás: hunfencing.hu [1]

Kollár Anna ismét remekül vívott  •  Forrás: hunfencing.hu

Amennyire dominált a fiúk mezőnyében Bálint, legalább annyira uralta a lányok viadalát Kollár Anna. A Törekvés SE ígérete az első forduló után a másodikat is megnyerte, meglepetésnek nem mondható fölényét pedig jól jelzi, hogy az elődöntőből 15:1-gyel jutott tovább, a legszorosabb mérkőzését pedig 15:7-re nyerte az egyenes kieséses szakaszban. A döntőben is ugyanilyen arányban múlta felül klubtársát, Marosi Grétát. Kollár teljesítménye azért is külön megsüvegelendő, mert 2007-es születésűként még hivatalosan a serdülő korosztályhoz tartozik. A dobogó harmadik fokát az UTE reménységei bérelték ki Frommer Éva Rebeka és Szurmai Luara révén. Érdekesség, hogy mind a négy negyeddöntőben volt Budapesti Honvéd-versenyző, ám végül egyikőjük sem szerzett érmet: a BHSE-s lányok az 5-8. helyen sorakoztak fel.

A párbajtőrözők között mindkét nemben ugyanaz a tinédzser örülhetett aranynak, aki az első fordulóban. A fiúk versenyében az FTC-s Horváth Ádám nem bízott semmit a véletlenre, és mérkőzéseit különösebb izgalmak nélkül abszolválta. A döntőben az OMS-Tata színeiben vívó, szintén elismerésre méltó teljesítménnyel előrukkoló Keresztes Ádámot győzte le 15:7-re. A harmadik helyen Kó Ágoston (BVSC) és a múlt hét végi belgrádi kadét európai körversenyen bronzérmet szerző Király Mátyás (Balaton Vívóklub) zárt.

Pátri Maja folytatta kiváló szereplését Forrás: hunfencing.hu [2]

Pátri Maja folytatta kiváló szereplését  •  Forrás: hunfencing.hu

Ha már Belgrád… Az említett megméretésen a legjobb magyar helyezést érte el az ezüstérmet kiérdemlő Pátri Maja, és a Balaton Vívóklub üdvöskéje szombaton is remekelt: az első fordulóban aratott diadala után ő is megnyerte a másodikat. A döntőben az MTK Budapestet erősítő Nébald Franciskát sikerült elütnie az aranytól 15:11-gyel, és a harmadik helyen is a finalista egyesületek fiataljai végeztek Wimmer Dorina (MTK Budapest), valamint Tarsoly Borbála (Balaton VK) személyében. Pátri Maja a forduló előtt úgy fogalmazott, hogy szeretné magát érmekkel felköszönteni a születésnapján. A győztes vasárnap tölti be a 16. életévét, amikor is a juniorok versenyén vesz részt, és igen jól halad a célja elérése felé. Persze, nemcsak az ő újabb kiváló menetelésének van realitása az idősebbek között, hanem több kadét kitűnőség is szeretne nagyot alkotni a másnapi viadalon.

A részletes eredmények ITT [3] érhetők el.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [4] a sportági aloldalunkon.