UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-10-31 16:06

Terepkerékpár: Vas Kata Blanka nyerte az overijsei világkupa-fordulót – VIDEÓ

A 20 éves Vas Kata Blanka élete legjobb eredményét elérve a terepkerékpáros szakágban, az első világkupa sikerét ünnepelhette a belgiumi Overijsében, és ezzel a magyar lány a negyedik helyre lépett előre összetettben.

Október 31-én, vasárnap a belgiumi Overijsében rendezték a 2021-2022-es cyclo-cross világkupa-sorozat ötödik fordulóját, ahol az előző versenyt pihenés miatt kihagyó 20 éves Vas Kata Blanka (SD Worx) is rajthoz állt. Az overijsei Mariëndal évről évre az egyik leglátványosabb, legkeményebb és legváltozatosabb pályát kínálja, ráadásul százszázalékig természetes a nyomvonal, azaz egyetlen mesterséges akadályt sem tartogat. Egy kör hossza: 2,94 kilométer. A magyar versenyző a sorozat összetettjének hatodik, míg az U23-as különverseny második helyéről várta az ötkörös futam rajtját. A velo.hu szakportál beszámolója szerint a táv első részében a világkupa összetettjének éllovasa, a holland Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) próbált az élre törni a nyomában Vas Kata Blanka és az U23-as ranglista első, szintén holland Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) duójával.

Vas Kata Blanka (20) a győzelem pillanatában Forrás: Magyar Kerékpáros Szövetség
Vas Kata Blanka (20) a győzelem pillanatában Forrás: Magyar Kerékpáros Szövetség
Nem sokkal később azonban Betsema hibázott, kicsúszott az egyik lejtős kanyarban, így Blankáék utolérték, majd Pieterse akciójánál újra a földre került, a kettős pedig ennek okán faképnél is hagyta. Az utolsó előtti körben Blanka és Pieterse is kerékpárt cserélt, majd a magyar bajnok szép lassan leszakította magáról riválisát, így végül magabiztosan szerezte meg karrierje első világkupasikerét Pieterse és a világbajnok Lucinda Brand (Trek Baloise Lions) előtt. „Nem számoltam ezzel a győzelemmel, úgyhogy most nagyon boldog vagyok. Jól éreztem magam, ráadásul minden nagyon jól alakult, örülök, hogy megvan az első világkupa-futam sikerem. Tudom, hogy ez egy nagy presztízsű verseny a szakágban, szóval igazán örülök” – nyilatkozta a célba érkezést követően Blanka. Összetettben Brand vette vissza az első helyet, Blanka a negyedik pozícióba lépett előre, miközben a fiatalok különversenyében a második – Pieterse itt minimális előnnyel, de megőrizte a vezetését.

Eredmények: 2021-2022-es cyclo-cross világkupa, 5. forduló, Overijse, Belgium 1. VAS KATA BLANKA (magyar, SD Worx) 48:07 2. Puck Pieterse (holland, Alpecin-Fenix) + 15 mp 3. Lucinda Brand (holland, Baloise Trek Lions) + 33 mp 4. Denise Betsema (holland, Pauwels Sauzen-Bingoal) + 33 mp 5. Clara Honsinger (egyesült államokbeli, Cannondale Cyclo Cross World) + 44 mp 6. Line Burquier (francia, A.S Bike Crossteam) + 53 mp 7. Yara Kastelijn (holland, IKO-Crelan) + 1:24 8. Shirin van Anrooij (holland, Baloise Trek Lions) + 1:36 9. Silvia Persico (olasz, Valcar – Travel&Service) + 1:52 10. Amandine Fouquenet (francia, Arkea Pro Cycling Team) + 1:52

A világkupa-sorozat november 14-én a csehországi Taborban folytatódik. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon