UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-11-04 09:00

Cselgáncs: pénteken kezdődik az U23-as Európa-bajnokság a Ludovika Arénában

November 5. és 7. között Budapest ad otthont az U23-as cselgáncs Európa-bajnokságnak, amelyen összesen 17 magyar versenyző lép fel. A férfiak szövetségi kapitányát, Pánczél Gábort kérdeztük az esélyekről.

A múlt hét végéig 39 ország 319 versenyzője nevezett a budapesti U23-as cselgáncs Európa-bajnokságra, amelynek hivatalos programja a csütörtöki sorsolással kezdődik, majd pénteken a küzdelmek is elrajtolnak. A magyar férfiválogatott év végén leköszönő szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor jó előérzetekkel várja a Ludovika Arénában rendezendő kontinensviadalt. „Ha pusztán az erőviszonyokat nézem, négy érem várható el a magyar csapattól, de mivel dzsúdóról van szó, bármi megtörténhet. Ha minden klappol, a dobogós helyezésekből akár öt-hat is lehet, de ugyanígy megeshet, hogy csak három, legrosszabb esetben kettő jön össze. A várható szereplés erősen sorsolásfüggő. A sportágban hagyományosan eredményes nemzetek közül az oroszok, a grúzok, a franciák és a németek is eljönnek, nemigen lesz távolmaradó” – nyilatkozta Pánczél az Utánpótlássportnak.

Gőz Roland két évvel ezelőtt az U23-as Eb dobogójának tetején állhatott Forrás: IJF
Gőz Roland két évvel ezelőtt az U23-as Eb dobogójának tetején állhatott Forrás: IJF
A mieink közül a nehézsúlyú Sipőcz Richárd címvédőként vág neki az Eb-nek, ezúttal is nagy esélyes a végső győzelemre. Mellette a 90 kilósok két évvel ezelőtti U23-as Európa-bajnoka Gőz Roland ezúttal hazai környezetben is az aranyéremre pályázik. A nők versenyében elsősorban 63 kilóban várható magyar érem: a tokiói olimpiát megjárt, ám a közelmúltbeli junior-vb-n csak ötödikként záró Özbas Szofi súlycsoportja legjobbjai közé tartozik. „Ricsitől szinte automatikusan várjuk a dobogót, hiszen az elmúlt években stabilan jó teljesítményt nyújt az utánpótlás-világversenyeken. Gőz Roli ugyancsak remek formában van, remélem, utolsóéves U23-asként szépen búcsúzik az utánpótlástól. Vég Zsombor is kirobbanó erőben várja a versenyt, az olbiai csalódása után (szerk: közvetlenül a junior-vb előtt, de már a helyszínen produkált pozitív koronavírustesztet, így kizárták) rendkívül motivált, hogy ezúttal bizonyíthasson. A lányok közül Szofi egyértelműen éremvárományos, bízunk benne, hogy most ismét a régi arcát mutatja. Összességben a hiányzók ellenére is erős a csapatunk, nagy reményeket fűzünk az Eb-hez.” Ahogyan arról beszámoltunk, az utolsó pillanatban a magyar válogatott két meghatározó versenyzője, az újdonsült junior-világbajnok Sáfrány Péter (90 kg) és a junior Eb-ezüst- és junior vb-bronzérmes Varga Brigitta (63 kg) is kidőlt betegség miatt. Helyettük Szegedi Dániel (73 kg) és Farkas Szilvia (78 kg) lép tatamira. Emellett a a korosztályos magyar bajnok, még kadétkorú Igaz Laura (52 kg) térdsérülése után kénytelen volt lemondani a részvételről. A helyére nem nevezett versenyzőt a magyar csapat, így a maximális 18 helyett 17 fős a hazai válogatott kerete.

A PROGRAM ÉS A MAGYAROK: (10 órakor a selejtezők, 16 órakor a helyosztók) Péntek. Férfiak: 60 kg (Naji Dávid, Vida András); 66 kg (Szeredás Botond); 73 kg (Szegedi Dániel). Nők: 48 kg (Mamira Luca); 52 kg (Gyertyás Róza); 57 kg (Kármán Andrea, Kriza Anna); 63 kg (Özbas Szofi). Szombat. Férfiak: 81 kg (Rajkai Róbert, Tóth Benedek); 90 kg (Gőz Roland); 100 kg (Vég Zsombor); +100 kg (Sipőcz Richárd). Nők: 70 kg (Czerlau Jennifer); 78 kg (Sági Nikolett, Farkas Szilvia); +78 kg (nincs magyar induló) Vasárnap. Vegyes csapatverseny (először rendezik meg; Magyarország indul: Szegedi Dániel, Szeredás Botond, Gőz Roland, Vég Zsombor, Sipőcz Richárd, Kármán Andrea, Kriza Anna, Özbas Szofi, Farkas Szilvia és Sági Nikolett)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.