UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-11-15 16:19

Tekvondó: Márton-nap után Márton-napok a szarajevói junior Eb-n

November 11-én, csütörtökön ünnepeltük a Mártonokat, hogy aztán a hagyományos névnapot követő pénteken és szombaton - csöppet sem tradicionálisan – már új keletű Márton-napokat tartsunk. Merthogy a Márton ikrek közül Luana ezüst-, Viviana pedig aranyérmet harcolt ki a junior tekvondósok szarajevói Európa-bajnokságán.

A Madridban élő és készülő, februárban 16 éves magyar ikerpár édesapja, Márton Zsolt előzetesen két aranyat „ígért”, végül egy lett belőle, a másik ezüstbe váltott át a tekvondósok múlt heti szarajevói junior Európa-bajnokságán, ahol Viviana meg sem állt az Eb-dobogó tetejéig, míg Luanának be kellett érnie a második hellyel súlycsoportjában. „Valóban két Himnuszt jósoltam, de csak egyet tudtunk teljesíteni, ebben az esetben azonban, mivel a lányoknak elsőéves juniorként ez volt az első Európa-bajnokságuk ebben a korosztályban, nem szabad elégedetlennek lennünk – reagált megkeresésünkre az egykori kiváló kick-boxoló édesapa. – Mondhatom azt is, hogy igazából mind a két szemem nevet, és egyik sem sír, mert hát lássuk be, azért egy Eb-ezüst is szép eredmény.”

Iker-siker: Viviana aranyat, Luana ezüstöt nyert első junior Európa-bajnokságán Forrás: wtftaekwondo.hu
Iker-siker: Viviana aranyat, Luana ezüstöt nyert első junior Európa-bajnokságán Forrás: wtftaekwondo.hu
Mi az hogy! - értettünk egyet a papával, aki nem tudott a bosnyák fővárosban személyesen is jelen lenni az ikrek kontinensversenyén. „Brutális volt a távolból nézni a lányok meccseit, amelyeket a youtube-on követtünk nyomon, de itthonról is nagyon jó volt látni, ahogyan Viviana leküzdött mindenkit és négy szép győzelmet aratva Európa-bajnok lett 63 kilogrammban.  Az 59 kilóban indult Luana is megérdemelte volna az aranyat, mert első három mérkőzésén tökéletesen hozta a formáját, azt csinálta, amit kellett, csak a döntőben, az az utolsó két menet... Ott valahogy átkapcsolt, talán elfáradt, nem tudom, mi történt." Luana ugyanazzal a belga lánnyal, Sarah Chaarival került szembe a fináléban, akitől pár hete a Holland Openen kikapott – vetettük közbe. „Így van, éppen a hollandiai vereségből okulva építette fel edzőivel a stratégiát, dolgozták ki a taktikát a szarajevói összecsapásra. Jól is indult a dolog, hiszen Luana 4-0-ra vezetett az egy fejjel magasabb, jóval hosszabb karú és lábú riválisával szemben. Hasonlóképpen kellett volna folytatnia is, s végigcsinálnia a meccset, de már nem tudott ugyanúgy koncentrálni. Sebaj, ez volt az első Eb-nk, messze vagyunk még a felnőtt kategóriától, akkor és onnan kezdődik majd igazán a valódi haddelhadd...” – mondta Márton Zsolt. Az újdonsült junior Európa-bajnoki ezüstérmes a magyar szövetség honlapjának nyilatkozva kitért rá, hogy a belga lány ellen mi volt az eredeti elképzelés: „Készültünk rá, hogy inkább ütéspontokkal lehet megfogni vagy kézzel úgy dolgozva, hogy közelről pontot tudjak rajta csinálni, s megpróbáltuk a hosszú lábaival indított akcióit semlegesíteni. Mindent összevetve örülök a második helynek is. Persze hogy örültem volna az aranynak, de beleadtam mindent, úgyhogy elégedett vagyok.” További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.