UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-11-18 17:36

Röplabda: a dági fiatalok Dávidként küzdenek a Góliátok ellen

A dági röplabdasport alapjait több mint 70 évvel ezelőtt rakták le, és azokra építve az észak-magyarországi község nevelőműhelye manapság is felveszi a versenyt a legjobbakkal. Tavasszal két együttesük szerepelt a korosztályos országos döntőkben, azonban Kiss Kálmán szakosztályvezető szerint nem elégszenek meg ezzel, még nagyobb célokra vágynak.

Az Esztergomtól nem messze található 950 fős kis település, Dág röplabda-szakosztálya a férfiszakágban nemcsak a felnőttcsapat terén eredményes, hanem az utánpótlásban is felveszik a versenyt az ország legnagyobb nevelőműhelyeivel. Rendre az országos döntők résztvevői és korosztályos válogatottakat nevelnek. De vajon mi a titok Dágon? Kiss Kálmán szakosztályvezetőt kérdeztük a sportág helyi múltjáról, jelenéről és jövőjéről. „Dágon nagy hagyományai vannak a röplabdasportnak, már az ötvenes évektől kezdve folyt itt az utánpótlás-nevelés, még ha nem is abban a formában, ahogyan ma létezik. Egykoron Oszuska Miklós testnevelő tanár hívta életre ezt az egyesületet, és olyannyira meghonosította nálunk a sportágat, hogy mostanra a faluban szinte mindenki röplabdázik. Majd Oszuska Miklós fia, Zoltán a kilencvenes évek derekán új alapokra helyezte a klubot. Ugyanis előbb az NB II-ben elindította a felnőttcsapatot, amely pár évre rá feljutott az első osztályba, ami nyilván a fiatalok helyzetét is fellendítette, sokan kezdtek el röplabdázni.”

Az U15-ös dági fiúk remek teljesítménnyel a negyedik helyen zárták az előző évadot Forrás: DÁG KSE /  hunvolley.hu
Az U15-ös dági fiúk remek teljesítménnyel a negyedik helyen zárták az előző évadot Forrás: DÁG KSE / hunvolley.hu
Majd a 2010-es években újabb komoly változások következtek. „Azonban a közel másfél évtizednyi élvonalbeli tagság után 2016-ban megszűnt a felnőttcsapatunk, viszont az utánpótlás-nevelésünk töretlen maradt, sőt abszolút arra helyeztük a fő hangsúlyt, és egy nagyon komoly bázist teremtettünk meg. Összesen kilenc csapatot indítottunk a különböző korosztályos bajnokságokban. Ennek a nagy része fiú, de immár negyedik éve leányegyüttesekkel is nevezünk. Mindent egybevéve több mint száz igazolt játékossal büszkélkedhetünk.” Tavaly nyáron a férfi felnőttalakulat kivívta a jogot az indulásra a másodvonalnak számító NB I-ben, főként helyi kötődésű játékosokkal a keretben. Eközben a fiataljaik gyakran az utánpótlás országos döntők résztvevői: legutóbb az U15-ösök között a negyedik, míg az U17-ben az ötödik helyen zártak. Továbbá a korosztályos válogatottaknak is adnak játékosokat. Pongó Zalán és Molnár Tamás egyaránt a Gyurkó Sándor vezette U15-ös nemzeti csapatot erősíti. „Rengeteg munka áll amögött, hogy ilyen jól szerepelünk. Sokat edzünk, sokat foglalkozunk a gyerekekkel. Nagyon örülünk annak, hogy a legnagyobb klubokkal is felvesszük a versenyt. De még nagyobbak a vágyaink: szeretnénk, ha a csapataink valamennyi korosztályban bejutnának az országos döntőbe. Emellett az a célunk, hogy a saját nevelésű fiataljaink idővel minél nagyobb szerepet kapjanak az NB I-es nagycsapatban is. Valamint a női szakágban is szeretnénk idővel felnőttgárdát indítani.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.