UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2021-11-20 14:07

Pörgő léptekkel a fejlődés útján

A Mol Alapítvány által támogatott, többszörös korosztályos bajnok békéscsabai gyalogló, a 15 éves Kovács Alexandra jövőre a nemzetközi ifjúsági mezőnyben is letenné a névjegyét.

A Békéscsabai Atlétikai Club 15 éves ígérete, Kovács Alexandra három évvel ezelőtt váltott a gyaloglásra, és itthon tulajdonképpen azóta legyőzhetetlen az aktuális korosztályában. 2019-ben még 13 éves volt, amikor a szlovéniai U16-os válogatott viadalról aranyéremmel tért haza, majd az újonc bajnoki elsőségek után az idén már a serdülők között védte meg a hazai bajnoki címeit (kint és bent) a 3 ezer méteres távon. A viharsarki egyesületben Urbanikné Rosza Mária szakmai felügyelete mellett csiszolódó tinédzser nem is bánta meg, hogy a futásról még időben gyaloglásra lassított.

Kovács Alexandra (elől) pörgő léptekkel halad a fejlődés útján Forrás: Békéscsabai AC
Kovács Alexandra (elől) pörgő léptekkel halad a fejlődés útján Forrás: Békéscsabai AC
„Tizenkét éves koromig csak messziről figyeltem a gyaloglókat, de amikor kipróbáltam a versenyszámot, egyből beleszerettem – mondja a pályán csak Alinak becézett reménység. – A gyaloglás sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk. Edzéseken folyamatosan próbáljuk gyorsítani a tempót, gyűjtjük a kilométereket, közben pedig végig figyelünk a technikára, tehát nagyfokú koncentrációt igényel. Természetesen a megfelelő állóképesség elengedhetetlen a hosszabb távokon, és hogy ez meglegyen, ahhoz kitartóan, szorgalmasan szükséges dolgozni. Mindig azt tanulom, hogy dinamikusan kell pörgetni a lépteket.” A fiatal atlétalánynak nemcsak a lépte, hanem a fejlődése is dinamikus. Alexandra a nyáron 14 perc alá vitte az egyéni legjobbját 3 km-en.
Kovács Alexandra jövőre a nemzetközi ifjúsági mezőnyben is letenné a névjegyét Forrás: Békéscsabai AC
Kovács Alexandra jövőre a nemzetközi ifjúsági mezőnyben is letenné a névjegyét Forrás: Békéscsabai AC
”Szerencsés vagyok, mert Marcsi néni személyében csodálatos edzővel dolgozhatok. Hiszem, hogy sok munkával sok mindent el lehet érni, és talán jó érzékem is van a gyalogláshoz. Folyamatosan előrelépni nem egyszerű, hiszen itthon nem vagyunk sokan. Alig akad ellenfél, így többnyire csak az idővel versenyzek. Amikor elkezdtem, a családomban is voltak olyanok, akik nem igazán ismerték ezt a versenyszámot. Remélem, hamarosan megnő a gyaloglás népszerűsége, mert megérdemelné.” Alexandra jövőre korosztályt vált, és első éves ifjúsági, azaz U18-as versenyzőként igyekszik bizonyítani. A fő száma ezzel együtt 5 ezer méterre változik, de az aranyérmek halmozásáról a hosszabb távon sem kíván lemondani. „Amikor bajnokságot vagy versenyt nyerek és ott állok a dobogó tetején, mindig a befektetett munkára gondolok és arra, hogy megérte küzdeni. Fokozatosan szeretnék haladni, így egyelőre csak a jövő évvel foglalkozom. Az EYOF lebeg a szemem előtt, amelyre nemcsak ki szeretnék jutni, hanem ott minél jobb eredményt kívánok elérni. Ötezer métert már gyalogoltam néhányszor, mindig az egyéni csúcs megjavítása lesz a célom.” Hogy a jövőben minden Alexandra elképzelései szerint alakuljon, abban a Mol Alapítvány is  segíti a versenyzőt. A szervezet támogatását a sikerekhez elengedhetetlen minőségi sportfelszerelésekre fordíthatja a növendék. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.