- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Asztalitenisz: jövőre a világ legjobb fiataljai fesztiváloznak Győrben

Jövő nyáron különleges eseménynek ad otthont Győrben az Olimpiai Sportpark. A világ legígéretesebb fiatal asztaliteniszezői veszik birtokba a csarnokokat, és nagyjából ezer résztvevővel egy héten át tart majd a sportág ifjúsági világfesztiválja 2022 júniusában – számol be a gyorplusz.hu [1].

Jövőre a világ legjobb fiataljai fesztiváloznak Győrben Forrás: ujbuda-hu [2]

Jövőre a világ legjobb fiataljai fesztiváloznak Győrben  •  Forrás: ujbuda-hu

Az ötlet Herendi Iván, Lipovits Gyula és a négyszeres világbajnok asztalitenisz-legenda Jónyer István fejéből pattant ki, és első alkalommal 1989-ben rendezték meg a világfesztivált. Akkor a Budapest Sportcsarnokban több, mint ezer résztvevő játszott ötven asztalon.

Az első nagysikerű rendezvényt még négy követte, a legutóbbi 2002-ben, így a győri folytatás húsz év kihagyás után várja majd a fiatalokat.

„Nagyon sokat kaptam ettől a sportágtól, és úgy éreztem illik ebből valamit visszaadni. Tudtuk, hogy sikeres lesz a fiatalok világfesztiválja, és valóban mindenkit elvarázsolt a különleges hangulat. A kezdetekhez képest a győri eseményre kibővítjük az induló korosztályok számát, így a tizenegy évesektől a tizenkilenc évesekig érkeznek majd játékosok a városba” – mondta Jónyer Isván, aki a győri városházán tartott megbeszélés előtt és után is pingpongozott a város polgármesterével dr. Dézsi Csaba Andrással.

„Kisebb csodaként élem meg, hogy Jónyer Isvánnal játszhattam most egy kicsit. A Jónyer, Gergely Gábor, Klampár Tibor hármasra fiatalként felnéztünk, és ez a tisztelet azóta sem változott. Az ő pályafutásuk a legjobb példa arra, hogy ha nem próbáljuk meg a lehetetlent, a lehetségest sem érjük el. Ezek a sportolók a 70-es, 80-as években a lehetetlent vitték véghez és a világ tetején álltak. Örülök, hogy a jövő nyári győri világfesztivál nagykövete a sportág legendája, és a Nemzet Sportolója, Jónyer István” – mondta Győr polgármestere.

Radnóti Ákos alpolgármester hozzátette, a különböző korosztályok versenyei mellett kulturális és szórakoztató programok is fontos szerepet kapnak az asztalitenisz világfesztiválon, ez adja a megmérettetés plusz varázsát. Az esemény biztosan népszerű lesz a győriek körében, hiszen a sportágat is sokan játsszák amatőr, vagy egyesületi szinten a városban.

Vígh Zsolt a magyar paraasztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya szerint az is különlegessé teszi a rendezvényt, hogy itt nem csak nemzeti válogatottak indulhatnak, hanem akár régiós válogatottak, vagy klubcsapatok is lehetőséget kapnak, hogy a nemzetközi mezőnyben bizonyítsanak.

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN [3] a sportági aloldalunkon.