- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kerékpár: húszévesen a világ legjobbjaival versenyez Vas Kata Blanka, de ezt még ő sem hiszi el – VIDEÓ

Vas Kata Blanka Forrás: velo.hu [1]

Vas Kata Blanka  •  Forrás: velo.hu

A cyclocross legtöbb nagy versenyét Belgiumban és Hollandiában rendezik, de a szakágnak Csehországban is nagy hagyományai vannak, több világbajnok is került már ki innen. Ha nem is minden évben, de időről időre visszatér a világkupa a történelemkönyvekből és a huszitákról ismerős Táborba.

A kisváros tökéletes példája annak, hogy akár egy a szocialista időszakban felhúzott panelrengeteg mellett megmaradó, pár focipályányi füves területen is rendkívül izgalmas futamokat lehet rendezni. A nagyon sok kanyarral, tereplépcsővel, átugrásra váró palánkkal megtört pálya komoly kihívások elé állítja a versenyzőket.

Az említett helyszínre november közepén látogatott el a vk-sorozat, ahol a sikert sikerre halmozó 20 éves Vas Kata Blanka is rajthoz állt. Továbbá a Telex stábja [2] is elkísérte a fiatal versenyzőt:

A terepkerékpár-világkupában Vas eddig nagyszerűen teljesített. Az első két amerikai állomáson hatodik helyeket szerzett, majd Iowa Cityben életében először dobogós lett a felnőttek között, a harmadik helyen ért be. Ezután kihagyott egy futamot, majd óriási eredménnyel tért vissza, a magyar kerékpársport történetének első világkupa-győzelmét szerezte a belgiumi Overijsében. Tábor előtt a vk-sorozat leállt, de ekkor rendezték meg az Eb-t Hollandiában, ahol Vas a világbajnok Lucinda Brand mögött ezüstérmes lett. A magyar bringás Táborban újra hatodik lett, pár futamot kihagyva decemberben tér vissza a világkupa-sorozatba, ahol további dobogós helyeket céloz meg.

Vas Kata Blanka a nyáron igazolt le a holland SD Worx csapatába, amellyel a legmagasabb szinten versenyezhet országúton is. Szeptemberben világbajnoki negyedik helyével máris megmutatta, hogy abban a szakágban is gyorsan a szűk elitbe küzdheti fel magát.

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon