UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-12-15 18:24

Atlétika: korosztályos Európa-bajnokok és világelsők az év versenyzői között

A hazai atlétikai szövetség elnöksége minden korosztályban megválasztotta az év versenyzőjét; Európa-bajnokok és világelsők is vannak az elismertek között.

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége idén is megválasztotta az év atlétáit és az év edzőjét. A díjat a szövetség 1964 óta minden évben odaítéli az adott év legeredményesebb versenyzőinek – számol be az atletika.hu.

Palkovits István az év U23-as versenyzője Forrás: atletika.hu
Palkovits István az év U23-as versenyzője Forrás: atletika.hu
A korosztályos versenyzők közötti díjazásban nagy meglepetés nem történt. Az év U23-as női atlétája az idei U23 Európa-bajnokságon távolugrásban 673 cm-s egyéni csúccsal aranyérmes Farkas Petra lett. A Budapesti Honvédban Szenczi László által edzett fiatal korosztályos európai toplista vezető, felnőtt európai toplista 13. helyezett. Az év U23-as férfi atlétája Palkovits István, aki 3000 méteres akadályfutásban az idei U23-as Európa-bajnokságon 20 esztendősen szerezte meg az aranyérmet. A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club versenyzője korosztályos országos csúcstartó, a korosztályos európai toplista első helyén, míg a felnőtt európai toplista 28. helyén áll. Edzői Németh Gyula és Kónya Ákos. Németh Gyula az év edzője díjjal gazdagodott. Az év junior leány atlétája a veszprémi SVSE kiválósága, Varga Gréta lett. Tóthné Stupián Anikó tanítványa U20-as Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett 3000 méteres  akadályfutásban, míg az az U20-as világbajnokságon az 5. helyen ért célba, amellyel a legjobb európai versenyzőként zárt. A korosztályos világ toplista 5., korosztályos európai toplista 1. helyezettje. Az év junior fiú atlétája Nagy Marcell rúdugró, aki az U20-as Európa-bajnokságon a bravúros 5. helyen végzett, felnőtt magyar bajnok, és 8. az U20-as európai ranglistán. Az MTK Budapest versenyzőjének edzője Szabóné Molnár Krisztina. Az év ifjúsági leány atlétája címet az U20-as Eb-negyedik gerelyhajító, Kövér Fanni érdemelte ki.  Török Krisztián és Mozsdényi Dávid VEDAC-os tanítványa korosztályos országos csúcstartó, a korosztályos világ és európai toplista 2. helyén áll.  Az ifjúsági fiúk között a szintén gerelyhajító Herczeg György kapta a kitüntetést. Az FTC-ben az édesapja, Herczeg György edzette reménység U20-as Európa-bajnoki 9. helyezett, korosztályos országos csúcstartó, korosztályos világ és európai toplista első. Az év áttörése kategória díjazottja a Miskolci  Sportiskola 100 méteres gátfutója, Tóth Anna, aki bronzérmet szerzett az U20-as világbajnokságon. Tigyi József tanítványa az első magyar leány gátfutó, aki döntőbe jutott az U20-as világbajnokságok történetében. A felnőttek között Krizsán Xénia és Szűcs Valdó kapott elismerést, míg az év paraatlétája Ekler Luca lett. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.