UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-12-17 17:41

Atlétika: Palkovits István nem a saját díját könnyezte meg

Az év U23-as atlétájának választott akadályfutójával, Palkovits Istvánnal beszélgettünk a sikerekről és a tervekről.

A teljesség igénye nélkül: 3000 méteres akadályfutásban megnyerte a tallinni U23-as Európa-bajnokságot, megvédte a felnőttbajnoki címét, megdöntötte a korosztálya 39 éves hazai rekordját (az új: 8:28.43), és az európai ranglista élén zárt. Nem mellesleg 2000 méter akadályon is 60 esztendős magyar U23-as csúcsot adott át a múltnak (az új: 5:27.50), így teljes joggal érdemelte ki a hazai szövetségtől a 2021-es év legjobb U23-as atlétájának járó elismerést, míg felkészítője, Németh Gyula az év edzője kitüntetésben részesült. A Kecskeméti Atlétika és Rugby Club 20 éves kiválóságával, Palkovits Istvánnal beszélgettünk. 

Palkovits István az év U23-as atlétája lett 2021-ben Forrás: atletika.hu/Magyar Nagydíjsorozat
Palkovits István az év U23-as atlétája lett 2021-ben Forrás: atletika.hu/Magyar Nagydíjsorozat
– Egy helyen az év U23-as versenyzője és az év edzője díj. Ki köszönheti kinek az elismerést?  – Egymásnak! Mindig ezt mondjuk. Egymás nélkül nem ment volna. Nekem legalábbis Gyula bácsi nélkül biztosan nem. Nagyon örülök, hogy őt választották meg. Sokkal boldogabb vagyok az ő elismerésétől, mint a sajátomtól. Amíg az enyémet büszkén tudomásul vettem, addig az övét egy picit meg is könnyeztem.  – Ilyen elképesztő eredménysorral, közte az Eb-arannyal a háta mögött nem sok hiányérzete maradhatott az év kapcsán. Minden összejött?  –  Ha valaki elsorolja nekem az eredményeket, amelyeket az évben elértem, akkor hajlamos vagyok azt képzelni, hogy minden. De ez nem így van, hiszen volt olimpia, és jó ideig én is bíztam a részvételben. Nem mondom, hogy csalódott vagyok, amiért nem jutottam ki, de amikor meglátom, milyen sok jó felszerelést kaptak az olimpikonok, akkor kicsit fáj a szívem. Éppen a Tokiót megjárt Szögi Pistivel beszéltük, hogy ez is lehet egy ösztönzőerő. (Nevet.) Persze, elsősorban az élmény az, ami miatt mindenki vágyik egy ilyen eseményre. És hiányérzet már csak azért is maradt bennem, mert nekem is voltak nehéz versenyeim. Például az utolsó háromezer akadályos fellépésemen, a Szuper Liga-döntőn 8:29.28-at futottam, és bosszantott, hogy jobb mezőnyben tovább tudtam volna faragni a csúcsomból. De ebből is tanultam, és remélem, minden ilyen esetet tudok majd kamatoztatni a jövőben. 
Palkovits István számára két korosztályos csúcs sem jelentett akadályt Fotó: Tölgyesi Előd
Palkovits István számára két korosztályos csúcs sem jelentett akadályt Fotó: Tölgyesi Előd
– Jövőre még az U23-asokat képviseli, de ennek korosztálynak nem lesz világversenye 2022-ben.  – Nem is baj, hogy nem lesz, mert így, hogy felnőtt Eb és vébé is szerepel a naptárban, már önmagában érdekes helyzet kerekedett. Nyilván, ha sikerül megfutnom a vébé szintjét, az az én dolgomat is megbonyolítja, de elsősorban most az Eb-re készülünk, és ez nem hinném, hogy változni fog. A szintem megvan, így tulajdonképpen másik versenyre nem is kell hegyeznem a formámat, ott szeretném a maximumot hozni és döntőt futni. Az egész évet úgy készítjük elő, hogy akkor az egyszer erős legyek, de akkor nagyon.  – Már zajlik az előkészítés?  – December huszonkilencedikén indulunk Kenyába egy hónapos edzőtáborba. Tóthné Stupián Anikó veszprémi SVSE-s csoportjából Szögi Pisti, Kiss Gergő, Bartha-Kéri Bianka, valamint Varga Gréta tagja kis utazó csapatnak, plusz a szekszárdi Szemerei Levi. A többiek már jártak ott korábban, én viszont még nem, ezért nagyon várom. Kint ünnepeljük majd az újévet is, ami ugyancsak különlegesnek ígérkezik. Az időjárás várhatóan szebb lesz, mint itthon, bár mostanában Kecskeméten is csak fotókon látok havat. 
Palkovits a 2022-es évben tovább folytatná a remeklését Fotó: Makó Éva/MASZ
Palkovits a 2022-es évben tovább folytatná a remeklését Fotó: Makó Éva/MASZ
– Mit vár ettől az edzőtábortól?  – Azt, hogy megalapozza a 2022-es évet. Itenben készülünk majd, kétezernégyszáz méter magasan, és reményeink szerint kenyaiakkal is tudunk együtt edzeni. Az előző évadban a fedett szezonom elmaradt a „vírusoskodás” miatt, most szeretném magam kárpótolni. A fedett pályás háromezer méteres csúcsot már kinéztük, és ha sikerül megjavítani, az nagy löketet adhat a nyárra. Szabadtéren a kétezer sík és akadály felnőttrekordja következhet, és ha úgy jön ki a lépés, akkor a háromezer akadályé is. Hozzáteszem, hogy ezek mindegyike „jó lenne” kategória, de bizakodó vagyok, és sokkal optimistább, mint tavaly ilyenkor, amikor még nem kaptam visszajelzést arról, hogyan állok. Igazából nincs más dolgunk, csak jobban teljesíteni, mint az előző években.  – Az nem ígérkezik könnyű feladatnak.  – Nem, de érzem magamban azt a lendületet, amellyel képes lehetek rá, és tudom, hogy még ebben a nagyon sikeres évben is maradt a futásokban.  – A felkészülés fő állomását jelentő kenyai útig is tartalmas napjai lesznek, hiszen a karácsony mellett név- és születésnapot is ünnepel. Ünnepel?  – Pisti nap ilyenkor nincsen, kettős gyereknapot tartunk helyette, hiszen a lány ikertestvéremmel december huszonhetedikén születtünk. Bulit most nem rendezünk, az ünnepeket szűk családi körben töltjük. Már-már védőburokban, hogy nehogy ne utazhassak.   További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.